BERD şi UE acordă Mobiasbanca-OTP Group un împrumut de 5 milioane de euro pentru dezvoltarea IMM-urilor

Întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova (IMM) vor beneficia de un acces mai mare la finanţare, deoarece Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Uniunea Europeană (EU) deblochează o nouă tranşă de finanţare. Astfel, acordă un împrumut suplimentar de 5 milioane de euro către Mobiasbanca - OTP Group în cadrul liniei de credit EU4Business-BERD.

Foto: Mobiasbanca

Noul împrumut acordat către Mobiasbanca completează două credite anterioare de 10 milioane de euro şi 20 de milioane de euro de la lansarea programului în 2016.

Programul comun de finanţare susţine companiile din Moldova pentru a stimula producţia la nivel local şi a avea tot mai mult succes în comerţul pe piaţa europeană. Investind în echipamente mai bune şi respectând standardele UE, companiile sunt capabile să îmbunătăţească condiţiile de muncă ale angajaţilor lor, sustenabilitatea mediului şi să ofere produse şi servicii de o calitate mai bună atât în ţară, cât şi în străinătate.

Până în prezent, linia de credit EU4Business-BERD a oferit peste 65 de milioane de euro către cinci bănci locale partenere pentru împrumuturi cu peste 230 de companii care beneficiază deja de acest program.

Angela Sax, şef al biroului BERD din Moldova, a declarat: „Suntem încântaţi să ne unim din nou forţele împreună cu UE şi Mobiasbanca şi să răspundem cererii tot mai mari din partea întreprinderilor locale. Accesul la finanţe este esenţial pentru creşterea afacerilor şi în prezent devine tot mai important, deoarece suntem pregătiţi să ajutăm companiile să facă faţă impactului economic al pandemiei de Coronavirus.”

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, a menţionat: „Aş dori să subliniez angajamentul UE de a sprijini IMM-urile, ca element cheie pentru dezvoltarea economică incluzivă, deoarece succesul economic al Moldovei depinde în mare măsură de creşterea întreprinderilor mici şi mijlocii. Dificultăţile în accesarea finanţelor sunt unul dintre principalele obstacole care împiedică creşterea IMM-urilor, în special în această perioadă dificilă. Linia de credit EU4Business-BERD este unul dintre instrumentele UE care va contribui la limitarea consecinţelor economice ale focarului COVID-19 şi include împrumuturi, subvenţii şi asistenţă tehnică. Aceste resurse suplimentare vor ajuta companiile din Republica Moldova să-şi crească competitivitatea şi să profite de oportunităţile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).”

László Diósi, preşedintele Comitetului Executiv – CEO al Mobiasbanca - OTP Group a remarcat: „Mulţumim partenerilor BERD pentru încrederea şi realegerea Mobiasbanca - OTP Group pentru împrumutul de 5 milioane de euro pentru a putea oferi credite companiilor locale în această perioadă. Acest împrumut este susţinut de subvenţii UE pentru clienţii din cadrul DCFTA. Este un sprijin financiar oportun pentru clienţii noştri; multe companii fiind acum în nesiguranţă. Fondurile disponibile vor oferi o perspectivă asupra planurilor de dezvoltare şi încredere în viitor. "

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova. De la începutul activității sale în ţară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiare, agro-industriale, energetice, de infrastructură şi producţie din Moldova.


// console.log('no ads situation')