Diacov vrea o nouă Constituție în locul uneia modificate parțial: „Să excludem contradicțiile și greșelile de până acum”

Președintele fracțiunii Partidului Democrat în Parlament, Dumitru Diacov, este de părerea că Republica Moldova ar trebui să aibă o nouă Constituție, „care sa ia in considerație atât experiența acumulată în anii precedenți, cât și greșelile comise”. Democratul a venit cu o propunere în acest sens către Comisia pentru reformă constituțională, creată în urma semnării, de către șefului statului, a unui decret special, la 29 iulie.

Foto: UNIMEDIA

Dumitru Diacov a explicat de ce vede oportună formularea unui nou text pentru Legea Supremă a Republicii Moldova: „În atenția membrilor Comisiei pentru reforma constituțională. Deja au apărut diferite păreri și speculații referitor la preconizatele modificări. Cu timpul vor fi tot mai multe, fiindcă unii vor dori să introducă unele schimbări, iar alții - altele. O mare problemă sunt comentariile și interpretările date pe parcursul anilor de Curtea Constituțională, unele din ele sunt destul de contradictorii. Din aceste motive, cred că mai bine ar fi să scriem un nou text al Constituției”.

Noul text ar trebui „să ia în considerație atât experiența acumulată în acești ani, cât și greșelile comise”, a precizat democratul. „Asta ar permite să reașezăm instituțiile statului în așa fel ca ele să fie cât se poate de eficiente, să eliminăm ambiguitățile existente atât în textul Constituției, cât și în practica executării prevederilor constituționale”, a explicat Diacov.

De Ziua Constituției Republicii Moldova, la 29 iulie, președintele țării, Igor Dodon, a semnat un Decret privind crearea unei Comisii pentru reforma constituțională. Din comisie fac parte 22 de membri, printre care Dumitru Pulbere, ex-președinte al Curții Constituționale, Stanislav Pavlovschi, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Nicolae Andronic, ex-vicepreședinte al Parlamentului. În termen de 12 luni, Comisia va identifica și analiza lacunele sistemului constituțional și va elabora propuneri privind reforma constituțională.


Pub