Principală  —  IMPORTANTE   —   Dumitru Diacov propune o nouă…

Dumitru Diacov propune o nouă Constituție: Asta ar permite să reașezăm instituțiile statului în așa fel ca ele să fie cât se poate de eficiente

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov pledează nu pentru modificări ale Constituției, dar o nouă lege supremă în stat. Într-o postare pe pagina sa de facebook, Diacov spune că „asta ar permite să reașezăm instituțiile statului în așa fel ca ele sa fie cât se poate de eficiente, să eliminăm ambiguitățile existente atât în textul Constituției, cât și în practica executării prevederilor constituționale”.

Postarea lui Diacov vine în contextul în care, de ziua Constituției, Igor Dodon a emis un decret privind creare unei comisii speciale pentru „reforma constituțională”. Șeful statului și-a motivat decizia din cauza „că pe parcursul anilor 2010-2020 mai multe segmente importante de specialiști si practicieni din domeniul dreptului constituțional, administrației publice remarcă cu îngrijorare fenomenul instabilității puterii de stat, blocajele instituționale, implicarea politicului în domeniul justiției constituționale. Societatea moldovenească și instituțiile statului au fost nedumerite de mai multe hotărâri ale Curții Constituționale, care erau în contradicție cu textul Constituției, afectau negativ procesul colaborării puterilor în stat, creau multiple impedimente întru asigurarea stabilității sistemului politic al statului moldovenesc, precum și care au contribuit efectiv la tentativa uzurpării puterii de stat în Republica Moldova”, a menționat Dodon.

Dumitru Diacov spune însă că o reformă a Constituției nu este suficientă și vine cu un mesaj membrilor Comisie lui Dodon. „Deja au apărut diferite păreri și speculații referitor la preconizatele modificări. Cu timpul vor fi tot mai multe. Fiindcă unii vor dori să introducă unele schimbări, iar alții – altele. O mare problemă sunt comentariile și interpretările date pe parcursul anilor de Curtea Constituțională, unele din ele sunt destul de contradictorii”.

Președintele de onoare al PDM nu este la prima declarație despre prevederile Constituției. Anterior, în plină pandemie, Dumitru Diacov a propus revenirea la alegerile președintelui de către Parlament. Postarea, a stârnit discuții aprinse și critici, iar liderul PD a fost nevoit să-și șteargă acea postare.