31 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 390 cazuri noi de infectare și șapte decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

390 cazuri noi de infectare

390 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 9 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, două sunt de import câte unul din SUA și, respectiv, România. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 2136 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 24733 cazuri.

Din numărul total de cazuri, 21 sunt în rândul lucrătorilor medicali: medici-10, asistenți medicali-10, personal auxiliar-1.

Până la ziua de azi, 17269 persoane s-au vindecat. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a informat despre înregistrarea altor șapte decese provocate de COVID-19. Numărul deceselor a ajuns la 778.

Din 1 august vor fi relansate toate spitalizările programate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale planifică să reia toate spitalizările programate din 1 august. Secretarul de Stat al MSMPS, Marina Golovaci a menționat că pentru orice spitalizare programată urmează să fie respectate câteva cerințe generale: efectuarea programării prealabile a vizitei pacientului pentru consultații, investigații, internare, examinări profilactice, considerarea fiecărui pacient potențial infectat, motiv pentru care este obligatorie utilizarea echipamentelor individuale de protecție, în funcție de riscul de expunere. La constatarea simptomelor de boală respiratorie – încurajarea pacientului de a rămâne acasă și consultarea telefonică a acestuia de medicul de familie. „Toate aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura atât securitatea epidemiologică a pacienților internați, cât și buna funcționare a instituției medico-sanitare.”, a spus ea.

De mâine, activitatea piscinelor și a bazinelor va fi sistată

De la 1 august, activitatea piscinelor și a bazinelor va fi sistată. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în cadrul ședinței Guvernului. Decizia a fost luată  pentru a minimaliza riscul contaminării cu COVID-19.

„Nu toți agenții economici respectă regulile sanitar-epidemiologice. Osituație alarmantă avem în locurile de agrement, în special este vorba despre piscine, bazine, unde este o aglomerație de oameni, regulile nu sunt respectate și avem focar al acestei pandemii”, a spus Ion Chicu. Activitatea bazinelor și piscinelor va fi sistată pe perioada stării de urgență în sănătate publică.

Numărul de infectați a crescut cu 22,2 % în ultima săptămână

Numărul persoanelor infectate a crescut în ultima săptămână cu 22,2 la sută, iar al celor vindecate a scăzut cu  10,3 %. Totodată, în ultima săptămână numărul deceselor a crescut cu 17,7% în raport cu săptămâna precedentă. Datele au fost prezentate la conferința de presă săptămânală a Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 24343 de cazuri de infectări. 17269 persoane s-au vindecat. Astfel, în prezent sunt 6303 de cazuri active. 400 de persoane se află în stare gravă. La momentul actual, 99 copii infectați cu COVID-19, sunt internați în instituțiile spitalicești. În tratament activ la domiciliu se află în continuare 2538 pacienți cu forme ușoare de COVID–19, iar 6158 persoane au finalizat cu vindecare tratamentul la domiciliu, fiind monitorizate în continuare de către medicul de familie.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 3281 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-825 , asistenţi medicali- 1477, infirmieri- 621, personal auxiliar- 358.  Până la ziua de azi, 2683 lucrători medicali au fost tratați. Alte 229 persoane au fost tratate și externate. În total, 17269 persoane au fost tratate  de COVID-19, iar 771 au decedat.

Încă un preot din R. Moldova a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19

Încă un preot din R. Moldova a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Este vorba de părintele Ioan Paiu, din localitatea Ochiul Alb, raionul Drochia. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către secretarul ecretarul eparhial al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș. „Din câte mi-a raportat Prototopul raionului Drochia, preotul cu adevărat era infectat cu noul tip de coronavirus. Infecția a fost cauza decesului, probabil dumnealui suferea și de alte maladii”, a comunicat Cheibaș. În luna iunie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că, de la începutul epidemiei, 30 de preoți din Republica Moldova s-au infectat cu noul tip de coronavirus.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.