Turist în Moldova: Rîșcova, raionul Criuleni

De câțiva ani, satul Rîșcova din raionul Criuleni a devenit un adevărat loc de atracție în rândul tuturor celor care iubesc natura și doresc să trăiască în armonie cu ea.. Aceștia vin la complexul EcoVillage Moldova din Rîșcova pentru a vedea și a se informa despre stilul de viață eco – permacultură, construcții ecologice, bucate vegetariene sau vegane, fructe deshidratate. Toate acestea sunt explicate și arătate pe loc. EcoVillage Moldova nu este o pensiune obișnuită, este un loc special, o inițiativă a oamenilor care au decis să creeze o comunitate eco. Aici se află patru construcţii: casa rezidențială, în care locuiesc două familii; casa „Ciupercă” pentru organizarea atelierelor mici; sanctuarul de cai și clădirea principală – EcoVisio Training Centru. 

Unde este și cum ajungi

Rîșcova se află la circa 30 kilometri de Chișinău. De la Gara Centrală poți lua microbuzul Chișinău Ișnovăț, cu care vei ajunge direct în localitate. Biletul costă puțin peste 20 de lei. 

Ce oferă și cât costă

La Eco Village Moldova vei fi invitat/ă în primul rând să vizitezi întreg complexul. Aici poți vedea casa acoperită cu stuf, numită „Ciupercă”, care este destinată pentru organizarea unor ateliere cu un număr redus de persoane. Găsești și un magazin unde sunt vândute produse eco: ceaiuri din plante, torbe ecologice, căni sau cărți pe teme ecologice.  

Urmează grădina, care nu este una convențională, ci bazată pe practici de permacultură. „Este locul unde poți vedea căpșuna alături de usturoi sau roșia lângă busuioc, unde agricultura este organizată cu daune minime pentru natură, iar plantele cresc în plină simbioză”, ne povestește Mihaela Peștereanu, comunicatoarea de la EcoVillage. Hotelul insectelor care reprezintă o construcție specială le permite acestora să viețuiască în apropierea grădinii. Construcția este făcută în așa fel, încât Insectele se află în etaje diferite. Cele răpitoare nimicesc dăunătorii din grădină, iar albinele sunt utile pentru culturile din grădină. 

Sanctuarul este locul unde sunt tratați cu dragoste patru cai care au fost abandonați sau trebuiau duși la abator. Copiii și maturii care vin aici au posibilitatea să facă hipoterapie, să-i mângâie și chiar să-i călărească. 

Mihaela ne-a povestit că organizatorii propun scurte ateliere tematice: cum să faci casă din chirpici, cum să faci un deshidrator solar, cum să-ți construiești propriul hotel pentru insecte, grădinăritul organic, cum să compostăm corect, etc. 

Pe teritoriul EcoVillage Moldova se află patru clădiri. În clădirea rezidențială, unde stă familia fondatoarei comunității, Liliana Botnaru, la etajul doi se află două camere separate cu două locuri de cazare. Centrul educațional poate fi închiriat de companii și de alți doritori pentru propriile evenimente. În sala mare încap 50 persoane și chiria costă 100 euro. Sunt două săli mai mici, de 20 de persoane, a câte 50 euro pe zi. Camerele de la Centrul educațional pot fi închiriatăe contra 8-12 euro pe zi. La casa rezidențială acestea costă 15-20 euro. Camera pentru familie costă 20-30 euro. 

Mâncarea este vegetariană și vegană. Prânzul și cina costă 6-9 euro, dejunul 3-6 euro.

EcoVillage Moldova oferă închirierea bicicletelor. Astfel, cu 5-8 euro pe zi, poți încăleca bicicleta ca să hoinărești prin satul care se află la marginea pădurii.

Locuri frumoase de văzut

Totodată, cei de la EcoVillage propun vizitatorilor organizarea unui tur gastronomic, în care vei putea să cunoști localnicii din sat și să guști bucatele tradiționale care se fac prin părțile locului. 

Pentru grupurile mai mari, complexul organizează turul localităților din apropiere, cum ar fi Orheiul Vechi, faimoasa Mănăstire Curchi sau localitatea Donici, care se află într-o zonă protejată a Parcului – Național Orhei și unde se află complexul muzeistic „Alexandru Donici”.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Gazda primitoare, loc pitoresc. Foarte frumos și original!”

„5 stele”

„Wonderful people and inspirational place. I would like to go back there”

„Un loc frumos, plin cu idei corecte ale oamenilor buni!” sunt câteva din recenziile celor care au vizitat EcoVillage Moldova .

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.