Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De luni pe plan politic avem războaie ale denumirilor, campanii pe facebook și rețele de socializare, scandal la CSM, dar și s-a sugerat amânarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Igor Dodon, probabil ducând lipsa întâlnirilor cu președinții de țară, a început să vadă chiar și în lideri autoproclamați ai republicilor separatiste – președinți. 

Luni, 27 iulie 

Săptămâna a debutat cu un nou scandal politic între foști colegi, divorțați la începutul acestui an, Pro-Moldova și Partidul Democrat. Ultimii au contestat înregistrarea denumirii partidului „Pro Moldova”, motivând că deja sunt înregistrate o serie de alte ONG-uri și alte asociații care conțin denumirea „Pro Moldova”. Primii i-au acuzat pe ultimii că folosesc pârghiile puterii pentru a se descotorosi de adversari politici incomozi. Primii zic despre ultimii că sunt corupți. Ultimii zic despre primii că au luat mită. Poate să-i credem pe ambii? 

Primarul de la Bălți, Renato Usatîi, a spus că deocamdată nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale. El însă a zis că pentru a candida, acesta ar vrea să fie chemat să candideze de susținătorii săi, care de câteva zile tot postează mesaje pe paginile lor de facebook prin care îl îndeamnă pe Renato Usatîi să candideze. Este improbabil acest scenariu, dar să ne imaginăm că Renato zice la urmă „Aaaaaa, eu mă duc la saună, scuze”. 

Marți, 28 iulie 

În lipsa ședințelor de Parlament, deputații au mutat „petrecerea” la Consiliul Superior al Magistraturii”. Iar pentru că CSM e instituție cu experiență, de această dată a oferit un BEST HITS ai anilor 2015-2019, mai exact, o porție de numiri de persoane cu biografie dubioasă în funcții importante de administrare a domeniului judecătoresc. Politicienii au „petrecut” ziua întreagă acolo, cu proteste și culioace. Iar „Clima” în justiția din Moldova rămâne în continuare nefavorabilă. 

Scuzați, jocuri de cuvinte cu numele Chișca-Doneva nu avem. 

Prim-ministrul Ion Chicu știe să dea veștile rele. El a fost cel care a spus că nu avem voie la nunți, la biserici, că trebuie restricții. Acum vine cu altă veste – am putea să nu avem alegeri prezidențiale din cauza pandemiei. Super! Poate totodată facem din complexul de Condrița o tabără IT, iar din clădirea Președinției un Muzeu al luminii în întunericul orașului? Asta tot din cauza pandemiei. 

Și tot marți, președintele Igor Dodon a decis că dacă tot nu întâlnește prea mulți președinți, iar în ultima vreme nici măcar Putin nu-i răspunde, ar putea inventa unul. Așa că a decis să-l numească pe liderul teritoriului separatist din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, președinte. În acest ritm, la un moment dat și Ion Ceban va deveni Președinte al Chișinăului.  

Miercuri, 29 iulie 

După ce a terminat reforma justiției, reforma administrativă și alte reforme cu care nu are nicio atribuție Constituțională, Igor Dodon a spus că vrea și o reformă a Constituției. În acest scop a creat o comisie care să lucreze pentru a face acele reforme. Asta vine și în contextul în care Andrei Neguță a spus săptămâna trecută că „Moldova învață experiența Rusiei de a schimba Constituția”. 

Nu că ar fi cea mai bună experiență Constituția Rusiei, inclusiv prin perspectiva de modificare, dar, noi avem o mare problemă aici la implementare. În primul și primul rând ne lipsește Tereșcova. 

Joi, 30 iulie 

Fostul Președinte Vladimir Voronin candidează la funcția de președinte a Republicii Moldovei. După cum s-a înțeles, Voronin are un singur slogan în această campanie, și anume – „eu te-am făcut, eu te omor”. Dumitru Diacov a reacționat la anunț cu un material compromițător, o poză de la plajă în care apare toples Voronin acompaniat un alt politician, cu experiență, de aceeași vârstă cu el și de aceeași generație, Dumitru Diacov. 

La Bălți, în lipsa Parlamentului se bat activiștii de partid. Este cazul celor de la Pro Moldova și celor de la PSRM, care nu au putut împărți locurile pentru corturi, pentru a promova candidații lor la funcția de președinte. 

Vineri, 31 iulie

La complexul de la Condrița unde Igor Dodon crește castraveți au avut loc proteste organizate de veterani. În tot acel timp, deputații PAS l-au acuzat pe Igor Dodon de contrabandă cu țigări. Good times, cum s-ar zice. 

Dumitru Diacov propune ceva mai mult, decât „reforma constituțională” a lui Igor Dodon și anume – rescrierea Constituției, deoarece necesită câteva „ambiguități”. Poate cu această ocazie să fie limitate la două mandate de 4 ani și deputații? Este cumva „ambiguu” cum unii au rezistat atâta în politica din Republica Moldova. 

Între timp, în Moldova

Parlamentul când e în vacanță tot lucrează. Astfel, în această săptămână Comisia de Control a Finanțelor Publice a menționat în mai multe rapoarte de audit că din 25 de rapoarte analizate, s-a constatat o raportare neconformă în evidența contabilă de aproximativ 47 de miliarde de lei, dintre care: 32,6 miliarde în municipiul Chișinău, 13,4 miliarde de lei – înregistrate la Agenția „Moldsilva”, 721,2 miliarde de lei – Ministerul Apărării, 211,4 miliarde de lei – MEI, 8,8 miliarde de lei – Agenția Servicii Publice, 5,1 miliarde de lei – Comisia Electorală Centrală  și 1,3 miliarde de lei  – Autoritatea Națională de Integritate.

În această săptămână au decedat de COVID-19 36 de persoane. Numărul total al persoanelor care au murit din cauza coronavirusului în țara noastră este de 771. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.