Istoria „pristroicilor” și de ce sunt încă o problemă „anexată” blocurilor vechi din oraș

„Pristroica” este numită construcția anexată unui bloc de locuit, de cele mai multe ori fără acceptul autorităților sau vecinilor. Este un fenomen specific spațiului ex-sovietic.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/612967162973374/

Corina Gaibu, expert IDIS Viitorul: „Avem o țară unde oamenii au achiziționat sau primit în trecut apartamente foarte mici, iar între timp numărul membrilor familiei au crescut și din necesitatea de a coabita împreună sunt nevoiți să-și extindă spațiul pentru a avea un nivel de trai mai confortabil.

În Moldova anexele au apărut după privatizarea apartamentelor, în perioada 1990-2000. Deși mulți le spun „ilegale”, ele de fapt au fost construite în conformitate cu legislația în vigoare, prin urmare, fiind „legale”.

Svetlana Dogotaru, arhitectă șefă orașul Chișinău: „Dacă e să verificăm, în majoritatea cazurilor ele sunt efectuate reparații cu acte permisive, cu documente care permit acest lucru, sunt recepționate, înregistrate la Cadastru. Toate lucrările au fost făcute cu careva acte”.

Pe lângă aspectul estetic, anexele sunt și o problemă de securitate.

Svetlana Dogotaru, arhitectă șefă a Chișinăului: „Tot ce ține de rezistența și stabilitatea clădirilor este în prim-plan întotdeauna. Evident că atâta timp cât au fost exploatate clădirile și nu au fost întreținute nu mai poate să spună nimeni decât cu o expertiză specială care să verifice care este starea tehnică a clădirii și doar un expert poate să ne spună cum se va comporta clădirea în anumite cutremure.”

Corina Gaibu, expert IDIS Viitorul: „Mai există și aspectul moral al acestei probleme. Nu poți face asta (să demolezi anexele n.r.) în condițiile în care oamenii o duc greu, în condițiile în care nu au unde trăi, să le demolezi locuința nu este bine”.

Autoritățile încă sunt în căutare de o soluție la această problemă. În 2019, s-a încercat o reviziuire a securității blocului, după ce la Otaci s-a prăbușit o parte dintr-un bloc locativ.

Corina Gaibu, expertă IDIS Viitorul: „La acel moment când s-a întâmplat tragedia știu că preturile de sector pe la toate blocurile ca să atenționeze administratorii de blocuri.”
să verifice starea tehnică a blocurilor și atât. După aia s-au liniștit apele și nu s-a mai întâmplat nimic

O soluție sunt programele de renovare a fondului locativ la nivel național, iar în Chișinău se planifică un așa program. Finanțarea vine de la BERD, dar ea nu include o expertiză tehnică a clădirilor vechi și ce impact au anexele asupra rezistenței clădirilor.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.