31/07/2020

People of Interest este o bază de date interactivă dezvoltată și administrată de RISE Moldova. Pe această platformă conturăm profilurile unor figuri publice și conexiunile lor. Indexăm date despre companiile, dosarele, proprietățile, interesele înguste și interpușii lor.

Pentru a accesa People of Interest, scriem în browser – profiles.rise.md. Pe această platformă sunt conturate profilurile unor figuri publice: politicieni, magistrați, diplomați, polițiști, dar și afaceriști.

Să zicem că vrem să aflăm mai multe informații despre președintele Igor Dodon. Îi găsim rapid profilul, utilizând căsuța – Search profiles. De cum îl deschidem, vedem că președintele e născut iarna, într-un sat din raionul Călărași.

screen-shot-2020-07-31-at-11-05-34Mai jos îi găsim cariera. Pe lângă funcțiile publice, marcate cu albastru și funcțiile private, marcate cu portocaliu, aflăm și afilierea politică, evidențiată cu verde. Observăm că, în ultimii 17 ani, Dodon a ocupat doar funcții publice și a fost afiliat la două partide – ambele de stânga.

La următoarea categorie găsim veniturile anuale ale familiei președintelui, extrase din declarațiile sale de avere. Observăm că, în 2013, Dodon a avut un venit de patru ori mai mare decât în 2012. Dăm click pe săgeata din dreapta casetei – venit declarat în 2013, și aflăm că, pe lângă salarii și indemnizaţii, familia Dodon a vândut și un apartament cu peste 700 mii de lei.

Mai jos, la bunuri imobile, aflăm că apartamentul vândut are 50,7 metri pătrați și a fost achiziționat în 2001. Tot în 2013, președintele a luat un împrumut de peste 1 milion de lei și a cumpărat o casă de peste 400 metri pătrați.

screen-shot-2020-07-31-at-11-05-48Iar în partea de jos a paginii, platforma indexează anchetele RISE despre interesele ascunse ale președintelui, dar și o serie de documente.

Totodată, platforma oferă posibilitatea de a-ți schița propria anchetă, navigând prin conexiunile persoanei. Le găsim pe acestea sus în dreapta. Un click pe numele Galina Dodon și vom fi redirecționați la profilul Primei Doamne. De aici ajungem la Exclusiv-Media, companie controlată de doi deputați socialiști. Aflăm din ancheta RISE Moldova – Banii lui Dodon din Bahamas, că Exclusiv-Media a primit din offshore peste 30 de milioane de lei, iar o parte din bani au ajuns la sponsorii socialiștilor. S-a întâmplat cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 2016, în urma cărora Igor Dodon s-a ales cu fotoliul de președinte.

Intră și tu pe profiles.rise.md și fă-ți propria anchetă!


Acest video tutorial a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova și al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (OSF), în cadrul proiectului „People of interest in the justice system of the Republic of Moldova”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


Comenteaza acest articol