Experți în justiție, despre rezultatele activității procuraturii: „Nivelul interceptărilor este foarte ridicat”, „Dosare de rezonanță sunt mușamalizate”

Ilie Gulca
31/07/2020

Datele prezentate de Procuratura Generală privind reducerea numărului de arestări și interceptări în primele șase luni ale anului curent nu-i impresionează pe experții în domeniul justiției. Mai mult, unii dintre experți menționează printre prblemele care rămân nesoluționate impunitatea persoanelor care au recurs la practici abuzive, tergiversarea anchetei în cazul furtului miliardului, lipsa de acțiuni în combaterea corupției la nivel înalt și mușamalizarea dosarelor de rezonanță.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a remarcat că deși se confirmă o scădere a numărului arestărilor și interceptărilor în ultimele șase luni, nu au fost observate măsuri ferme ale conducerii procuraturii pentru a sancționa aceste abuzuri. „Noi toți cunoaștem că impunitatea naște monștri.”

Mai mult, Gribincea a observat că nivelul interceptărilor este încă foarte ridicat. „Aceste cifre ar fi putut să fie influențate de inacțiunea procuraturii în perioada martie–mai 2020. Aș vrea să văd care sunt cifrele de la sfârșit de an.”

La rândul său, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, apreciază faptul că au fost revizuite anumite dosare deschise la comandă, însă susține că așteptările cetățenilor față de noul procuror general și față de Procuratura Generală sunt mult mai mari.

Stamate a remarcat lipsa de rezultate în ancheta în cazul furtului miliardului. „Așteptarea numărul unu a cetățenilor este să se avanseze în această anchetă. Deocamdată, nu am observat rezultate în acest sens decât faptul că a fost eliberat Veaceslav Platon.”  

De asemenea, fosta ministră a criticat lipsa de acțiune a Procuraturii Generale în domeniul corupției la nivel înalt, o sarcină asumată de procurorul general la începutul mandatului său. „Am văzut cu toții imaginile cu culiocul, imagini trecute neobservate de procuratură.”

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, l-a acuzat pe procurorul general Stoianoglo, într-o scrisoare deschisă, publicată la începutul lui iunie, că este preocupat mai mult de consolidarea propriei imagini, și nu de înaintarea anchetei în dosarele de rezonanță.

În cazul dosarului profesorilor turci, a remarcat Morari, pe banca acuzaților a ajuns o singură persoană, în timp ce organizatorii și instigatorii reali ai răpirii au rămas neidentificați. În dosarul finanțării PSRM, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a invocat că investigația se realizează pe calea disjungerii și separării pe fapte distincte „ca în final să nu fie constatat nimic”.

Viorel Morari și-a exprimat suspiciunile față de potențiala relație apropiată dintre Alexandr Stoianoglo și Veaceslav Platon. „Sunt surprins să aflu de potențiale dosare penale în privința mea de la o persoană condamnată, cum este Platon Veaceslav, care pare să îndeplinească funcția de purtător de cuvânt al Procuraturii.”

Ilie Gulca
31/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii