/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Mai mulți moldoveni din diasporă au inițiat strângeri de fonduri pentru a procura echipamente medicale

missing
31 iulie 2020, ora 21:02

Diaspora la nevoie se cunoaște. Au demonostrat-o mai mulți moldoveni, originari din Strășeni, dar stabiliți în străinătate, care au inițiat strângeri de fonduri, pentru a procura echipamente medicale, necesare în lupta cu COVID-19. Unul dintre aceștia este și Andrei Cazacu, un tânăr plecat deja de zece ani din țară. Cu gândul la lucrătorii medicali din orașul de baștină și siguranța lor, acesta a reușit să acumuleze câteva zeci de mii de lei, pe o platformă online. Medicii sunt recunoscători și spun că nu știu cum s-ar descurca fără sprijinul diasporei.

De patru ani, Andrei Cazacu locuiește la Londra, unde are o carieră de succes, dar este convins că grija față de patrie nu are frontiere. Pentru că provine dintr-o familie de medici, unde majoritatea se află în prima linie de luptă împotriva temutului virus, știe ca nimeni altul cum au suferit lucrătorii medicali, la începutul pandemiei, când duceau lipsă de echipamentele necesare.

ANDREI CAZACU, MOLDOVEAN STABILIT LA LONDRA: „Știind că sistemul de sănătate a fost subfinanțat ani la rând, am considerat necesar să ajut. Eu din Londra, primarul din Strășeni, un prieten din Bruxelles și altul din Italia, așa am format o echipă”.

Astfel, tânărul a inițiat o campanie de strângere de fonduri. A început prin exemplul propriu – și-a vândut televizorul din casă, iar banii i-a donat. În scurt timp, pe cont s-au adunat peste 52 de mii de lei, iar suma a fost folosită pentru a procura echipamente de protecție lucrătorilor medicali din Strășeni. Totuși, tânărul povestește că mai e nevoie de donații considerabile. La început, nu credea că pandemia va ține atât de mult în Moldova.

ANDREI CAZACU, MOLDOVEAN STABILIT LA LONDRA: „Retorica a fost una iresponsabilă inițial, superficială. Sper măcar că liderii noștri au înțeles că au greșit atunci când au zis că e o simplă răceală”.

VALENTINA CASIAN, PRIMAR OR. STRĂȘENI: „S-a simțit o solidarizare a celor din Marea Britanie, Belgia, Italia. Foarte mulți și foarte activi. Ei s-au implicat nu doar în strângeri de fonduri, dar până în detalii, chiar cu certificate de conformitate”.

Din toate campaniile inițiate de localnicii stabiliți în străinătate s-au adunat peste 200 de mii de lei. Responsabilii de la centrul de sănătate ne-au spus că nu știu cum s-ar fi descurcat fără ajutorul diasporei.

VICTOR BAHNARU, ȘEFUL CENTRULUI DE SĂNĂTATE, STRĂȘENI: „Simțeam stringenta necesitate de echipamente mai performante. Primele au ajuns vizierele, măști, dezinfectanți”.

Și localnicii nu au pierdut timp. 317 funcționari publici din Strășeni, din puținul pe care îl au, au donat salariul pentru o zi, acumulând peste 70 de mii de lei. De exemplu, Tatiana a donat peste 200 de lei, atât și-a putut permite în calitate de profesoară la școala de arte.

TATIANA CREȚU, PROFESOARĂ, ȘCOALA DE ARTE, STRĂȘENI: „Eu consider că aș da o sumă mult mai mare, nu doar salariul pentru o zi pentru a ajuta și contribui. Sunt persoane mai vulnerabile, mame, tați, bunici, care cu adevărat merită să trăiască”.

În total, de la începutul pandemiei, primăria din Strățeni a perceput peste jumătate de milion de lei din donațiile oamenilor. Din acestea, recent, a fost instalat și un boiler electric pentru echipa de testare mobilă.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram