/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Nu arunca, donează! Agenții economici sunt îndemnați să doneze produsele cărora le expiră termenul, în loc să le arunce

missing
31 iulie 2020, ora 21:04

În loc să arunce la gunoi produsele alimentare ce nu mai pot fi puse pe raft, agenții economici sunt îndemnați să le doneze la unica Bancă de Alimente din țară. Aici ajung produse cu ambalaj deteriorat sau cărora le expiră, în curând, termenul de valabilitate. Ulterior, acestea sunt livrate către persoane nevoiașe, cantine sociale și aziluri.

La Banca de Alimente, fiecare zi practic începe cu împachetarea și livrarea produselor către beneficiari. La o săptămână de la lansare, aici au fost adunate câteva tone de varză, zeci de borcane de miere, ceai, paste și diverse crupe.

OLEG PARASCHIV, COORDONATORUL PROGRAMULUI: „Noi recuperăm produse, care nu pun în pericol viața persoanelor, care sunt cu termen de valabilitate bun și ne asigurăm că atunci când le preluăm, reușim să le distribuim”.

TATIANA STOIANOVA-LUPU, RESPONSABILĂ DE RELAȚIA CU DONATORII: „Toate produsele se înregistrează la intrare, se primesc cu factură sau act de donație, respectiv e verificat minuțios termenul de valabilitate”.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Acest pachet de hrișcă expiră la începutul lunii august. Supermarketul era cât pe ce să-l arunce la gunoi, însă a decis să-l doneze la Banca de Alimente. Astfel ca, cineva mai trist ca noi, să se poată bucura de un terci gratuit”.

Astfel, din hrișca, al cărei termen de valabilitate urma să expire, astăzi au fost hrăniți câțiva zeci de bătrâni la o cantină socială. Terciul, încă fierbinte, a dispărut în doar câteva clipe.

„Atent că-i fierbinte”.

MARIA BOTNARIUC, COORDONATOAREA CANTINEI SOCIALE „REGINA PACIS”: „Beneficiarii sunt oameni singuratici, în etate, care nu au niciun ajutor de nicăieri. Orice ajutor este binevenit”.

„Doamne… Nu doresc nimănui așa viață”.

”Eiii… Nici nu-i de grăit, cât e de greu. Toate sunt așa de scumpe”.

Cât își așteptau rândul, bătrânii ne-au povestit că vin la cantina socială din nevoie și nu știu ce s-ar face fără ea.

„Viața mă impune, pensia e mică. Iar totul se scumpește, niciodată în viață nu am văzut așa prețuri.  Un kilogram de carne, tocmai 100 de lei!

Ca să nu murim de foame, după ce am lucrat 55 de ani la stat.

Banca de Alimente a fost creată pentru ajuta persoanele nevoiașe, dar și pentru a micșora risipa de alimente. Și astăzi, unele magazine preferă să arunce kilograme de produse bune la gunoi, în loc să le doneze. Recent, un trecător a surprins tomberoanele pline cu pâine și terciuri, din preajma unui supermarket.

„Uitați-vă ce văd, în urna cu gunoi, când lumea n-are ce mânca… Iată ce văd…Poftim, Moldova! Mentalitate – super.”

Mai mult, voluntarii din Banca de Alimente ne-au spus că, deocamdată, niciun magazin nu a încehiat contracte cu ei, pentru a dona regulat produse.

OLEG PARASCHIV, COORDONATORUL PROGRAMULUI: „Le povestim despre conceptul nostru, le spunem că nu vor avea cheltuieli suplimentare, pentru că de toată logistica ne ocupăm noi”.

Deși Banca de Alimente activează de o săptămână, deja șase centre de ajutor social au beneficiat de produse alimentare gratuite. Conform datelor statistice a Națiunilor Unite, circa o treime din producția alimentară globală este pierdută sau irosită, mai exact, 1,3 miliarde de tone, anual. În Republica Moldova astfel de cercetări nu au fost făcute.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram