image
Sursa foto: Reuters

Creşterea numărului de cazuri de infectare afectează situația economică din SUA

Creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în Statele Unite şi restricţiile menite să stopeze răspândirea pandemiei au început să afecteze redresarea economiei, a declarat Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), arătând spre reducerea încrederii consumatorilor şi încetinirea reangajării angajaţilor aflaţi în şomaj, transmit Reuters și Agerpres.

„Vedem în ultimele săptămâni semne că o creştere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi măsurile menite să controleze pandemia încep să afecteze redresarea economiei. SUA au intrat într-o nouă fază a ţinerii sub control a virusului, ceea ce este esenţial atât pentru protejarea sănătăţii, cât şi a economiei", a afirmat şeful Fed după şedinţa de politică monetară.

Comentariile sale, făcute prin videoconferinţă, confirmă ceea ce mulţi economişti şi analişti au susţinut în ultimele săptămâni, că explozia numărului de cazuri în unele state din sud şi sud-vest reduce speranţele într-o redresare rapidă a economiei.

„Calea redresării economiei depinde semnificativ de evoluţia pandemiei", a apreciat într-un comunicat Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC). Oficialii Fed au reafirmat angajamentul lor de a folosi "toate instrumentele disponibile" pentru a sprijini economia şi a menţine ratele dobânzilor aproape de zero atât timp cât va fi nevoie pentru redresarea în urma efectelor negative ale pandemiei.

„În urma declinului semnificativ, activitatea economică şi piaţa forţei de muncă s-au redresat uşor în ultimele luni dar rămân mult sub nivelul de la începutul anului", se arată în comunicatul publicat la finalul reuniunii de politică monetară.

Toţi membrii FOMC au votat pentru menţinerea dobânzii de politică monetară până la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie, când pandemia a a început să afecteze economia SUA.

Fed va continua să achiziţioneze în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minim 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini pieţele financiare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: