India a început să primească avioane Rafale și avertizează voalat China să nu atenteze la integritatea sa teritorială

Cinci avioane de vânătoare Rafale, fabricate în Franța, au ajuns miercuri în India, acestea fiind prima tranșă dintr-o comandă de 36 de aeronave efecuată de statul asiatic în 2016, informează CNN, citat de digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

"Avioanele au aterizat în Ambala", a scris ministrul Apărării din India, Rajnath Singh, pe Twitter. "Sosirea avioanelor Rafale în India marchează începutul unei noi ere în istoria noastră militară".

Singh a anunțat că avioanele franceze multirol vor "revoluționa" Forțele Aeriene Indiene (IAF). Comandate în 2016, avioanele Dassault Rafale pot transporta rachete aer-aer, aer-sol, rachete anti-nave, dar și un tun de 30 mm.

"Acest avion are performanțe foarte bune și armele sale, radarul, senzorii și capacitățile de luptă sunt printre cele mai bune din lume. Sosirea lui în India va face Forțele Aeriene Indiene mai puternice și va înlătura orice amenințare care ar putea apărea la adresa țării noastre", a declarat Singh, potrivit unui comunicat de presă lansat de guvern.

Sosirea noilor avioane de luptă are loc la șase săptămâni după ce trupele indiene s-au luptat cu soldații chinezi într-o zonă de graniță din munții Himalaya disputată de cele două țări. Zeci de soldați indieni au fost uciși atunci într-o luptă corp la corp și există temerea că pot apărea noi ostilități.

Ministrul Apărării din India a făcut referință miercuri la acestă dispută.

"Dacă este cineva care ar trebuie să fie îngrijiorat în legătură cu noile capacități ale Forțelor Aeriene Indine, aceștia sunt cei care vor să ne amenințe integritatea teritorială", a scris Singh pe Twitter.

Folosit de Forțele Aeriene Franceze, modelul Rafale a fost folosit în operațiuni din Afganistan, Libia, Mali, Irak și Siria.

Piloții indieni s-au antrenat pe aeronavele Rafale și au efectuat cu ele zborul de 8.500 de kilometri din Franța în India. Drumul a inclus o oprire la baza Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite, iar un avion de alimentare al forțelor franceze a asigurat alimentarea în aer.

Două avioane indiene Su-30 au escortat avioanele Rafale de la intrarea în spațiul aerian indian. Pe lângă Su-30, Forțele Aeriene Indiene mai dețin avioane Mirage 2000, LCA Tejas, MiG-27, Mig-29 și Jaguar.


Pub