Cinematograful Gaudeamus va fi demolat. Primăria Chișinău a pierdut procesul la CSJ

Primăria Chișinău a pierdut la Curtea Supremă de Justiție procesul cu firma „Cristivlad” S.A., privind legalitatea demolării cinematografului Gaudeamus, scrie Mold-Street.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, pe 29 iulie 2020, un complet de judecată în frunte cu Tamara Chișca Doneva, noua vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, președinta Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, a respins recursul depus de primarul general al municipiului Chișinău împotriva deciziei din 17 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, menținând-o în vigoare.

CSJ, la fel ca și Curtea de Apel Chișinău și Judecătoria Chișinău, a apreciat drept legală demolarea cinematografului Gaudeamus, inițiată în luna iunie 2018 de firma „Cristivlad” S.A. și ilegale dispozițiile viceprimarului de Chișinău, Nistor Grozavu, prin care se sista valabilitatea autorizației de desființate a cinematografului Gaudeamus, emisă tot de el, menționează Mold-street.

Colegiul CSJ atestă că pentru obținerea autorizației de desființare, „Cristivlad” S.A. a prezentat toate actele prevăzute de lege, astfel, iar administrația publică locală, prin emiterea dispoziției de sistare a lucrărilor, nu i-a amputat nicio încălcare.

În consecință, instanța a dedus că lucrările de desființare se desfășurau în strictă conformitate cu legea și cu autorizația emisă de Nistor Grozavu.

Mai mult, în acest caz nu au fost exercitate careva controale din partea Inspecției de stat în Construcții, care are atribuția de sistare a valabilității autorizațiilor de construire/demolare, eliberate de autoritățile administrației publice locale, în caz de depistare a faptelor de încălcare a legislației în vigoare și a procedurii de eliberare.

Totodatp, Colegiul a mai atestat că nu au fost administrate careva mijloace de probă ce ar demonstra depistarea unor nereguli din partea „Cristivlad” S.A. la demolarea obiectului.

CSJ a concluzionat că argumentele expuse în cererea de recurs ale reprezentantului primarului general al municipiului Chișinău sunt „lipsite de substanță, de suport factologic și legal”, iar instanțele inferioare au examinat corect cauza, pronunțând o hotărâre legală și întemeiată.

Terenul de 25 de ari din strada Vasile Alexandri 4 și clădirea fostului cinematograf Gaudeamus sunt în proprietatea „Cristivlad” S.A., fondată în 2004.

Potrivit schiței de proiect, realizată de „Cristivlad” S.A. și investitorul „Inamstro” S.R.L., urmează să fie ridicat un bloc rezidențial cu 15 etaje și două subterane.

Amintim că cinematograful a început să fie demolat pe data de 4 iunie 2018.

În 2016 Primăria municipiului Chișinău a aprobat demolarea cinematografului Gaudeamus, pe atunci, edil al capitalei era liberalul Dorin Chirtoacă. În locul cinematografului urma să apară două blocuri de 15 etaje, unde la primele etaje ale complexului locativ să fie câteva săli de cinematograf, inclusiv spaţii comerciale, oficii şi alte obiective de utilitate publică.


Pub