Acțiunile poliției în vreme de pandemie. Au fost aplicate peste 4 mii de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a Covid-19

În perioada pandemiei, angajații poliției și-au consolidat efortul pentru ca cetățenii să respecte măsurile de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice și au sancționat, în total, 4 315 de persoane fizice și juridice, potrivit unui raport al Inspectoratului General de Poliție, privind activitatea de prevenire a răspândirii infecției cu virusul de tip nou Covid-19.

Foto: UNIMEDIA

În perioada pandemiei, poliția a organizat și desfășurat 13 306 activități de prevenire a răspândirii infecției cu virusul de tip nou Covid-19, în cadrul cărora au fost verificate 57 125 de unități de comerț, 20 230 de zone de agrement amplasate în aer liber, terenuri, parcuri de distracții, 3 694 unități de transport de pasageri și peste 194 469 de persoane cărora le-a fost stabilit regimul de carantină/autoizolare.

Au fost constatate 4 315 încălcări de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. Agenții constatatori ai poliției au aplicat măsuri de constrângere pentru a preveni neglijența, ignoranța și lipsa de respect din partea cetățenilor:

- 1 079 pentru nerespectarea măsurilor de către unitățile de comerț;

- 389 pentru nerespectarea regimului de carantină/autoizolare;

- 464 pentru nerespectarea măsurilor în zonele de agrement, terenuri, parcuri de distracții;

- 22 în urma verificării unităților de transport public;

- 2 361 pentru alte încălcări privind nerespectarea măsurilor și restricțiilor de sănătate publică.

„În perioada pandemiei poliția și-a consolidat efortul pentru ca cetățenii să înțeleagă, că măsurile întreprinse de autorități sunt pentru binele și sănătatea lor. Polițiștii monitorizează ordinea publică, circulația rutieră, previn și combat fenomenul infracțional, etc. Apelurile false, părăsirea spitalelor, agresarea personalului medical, nesubordonarea, nu fac altceva decât să implice forțe suplimentare și să le expună riscului, dezavantajați fiind cei care într-adevăr au nevoie de ajutor”, se arată în comunicatul IGP.

La acest moment, în cadrul Inspectoratului General al Poliției, 352 de angajați au fost confirmați cu Covid -19, iar doi au decedat în urma infecției.

Poliția în continuare va monitoriza situația și va atenționa cetățenii despre riscul la care se expun în momentul în care încalcă măsurile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.


Pub