Compania Transgaz a început probele tehnice pe gazoductul Iași-Chișinău

Compania Transgaz a început probele tehnice pe gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, informează G4Media, citând surde guvernamentale române.

Foto: cotidianul.ro

Probele vor dura câteva zile. Aceasta este ultima fază înainte de darea în folosință a investiției care reprezintă prima alternativă reală pentru Republica Moldova la dependența totală de livrările de gaze naturale din Rusia.

Amintim că miercuri, Ion Chicu a declarat că gazoductul Iași-Chișinău a fost finalizat, iar de la 31 iulie acesta va fi funcțional.

Potrivit lui Chicu, gazoductul trebuie să fie umplut tehnic cu gaz, pentru ca să vedem dacă este funcțional și „mai departe, iarăși, S.A. „Moldova-Gaz”, care este furnizor, va procura gaz, reieșind din ofertele cele mai convenabile, așa e pe piață, dar este absolut clar că, atunci când ai mai multe posibilități tehnice de a importa gazul, atunci și operatorii, ofertanții iau în considerare situația de pe piață, dar când este un monopolist, bineînțeles, situația este alta. Deci, de când și cum vom procura gaz prin această magistrală depinde de ofertă.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a Moldovei, confruntată deseori cu dificultăți în relația cu compania rusă Gazprom, compania rusă care are monopolul pe transportul și furnizarea de gaze peste Prut.


Pub