Bărbatul din Rwanda a mărturisit că a dat foc Catedralei din Nantes

Emmanuel A., voluntarul diocezei care a mărturisit că a pus focul la Catedrala din Nantes, câştigase încrederea tuturor, iar gestul său a fost pus pe seama frustrărilor cauzate de situaţia sa administrativă, scrie Le Figaro, citat de News.ro.

Foto: BBC.com

Oamenii bisericii şi credincioşii care se întâlneau zilnic cu el sunt şocaţi. „Sunt dezarmat, îmi pare rău” în faţa a „ceea ce s-a întâmplat în capul şi în atitudinea lui Emmanuel”, mărturiseşte rectorul catedralei Hubert Champenois, după mărturisirile rwandezului în vârstă de 39 de ani, pus sub acuzare duminică pentru „distrugere şi degradare prin incendiu”.

Arestat a doua oară după ce anchetatorii au identificat în special „urmele unui produs inflamabil” în edificiu, bărbatul a fost nevoit să mărturisească, potrivit avocatului său Quentin Chabert, care descrie un om „cooperant”, „speriat”.

El a fost cu siguranţă „marcat de evenimentele care au afectat ţara sa”, spune Hubert Champenois, evocând un gest "dramatic pentru toată lumea".

Bărbatul, care „nu a intrat în detalii cu privire la motivele sale”, a primit în noiembrie 2019 „obligaţia de a părăsi teritoriul”, potrivit procurorului din Nantes, Pierre Sennès, precizând că o „expertiză psihiatrică va fi dispusă”.

Situaţia sa administrativă ar putea fi la originea frustrărilor după conţinutul unui email publicat de cotidianul Presse-Océan. Emmanuel A. explică în acesta că se află „într-un cerc vicios deplorabil”.

„Pe 29 ianuarie 2019, am ţipat de suferinţă dar în zadar (...) pentru ca ei să mă ajute pe lângă prefect”, a scris Emmanuel A., refugiat rwandez, în emailul trimis membrilor diocezei cu puţin timp înainte de incendiu.

Incendiul a izbucnit la 18 iulie la Catedrala din Nantes. Ulterior, presa franceză a anunțat că un imigrant african a fost plasat în custodia poliției în cadrul investigaţiei privind incendierea Catedralei.

Catedrala Saint-Pierre et Saint-Paul din Nantes a fost construită pe parcursul a 457 de ani, finalizată în 1891. Este clasată monument istoric din 1862. Ea a mai fost afectată de un incendiu, în ianuarie 1972, şi a fost redeschisă abia după 13 ani de lucrări.


Pub