Ce nu trebuie să facă părinții în timpul divorțului?

Divorțul este o perioadă stresantă atât pentru parteneri, cât și pentru copii. Te-ai întrebat ce se întâmplă în capul copilului când părinții se despart și nu reușesc să o facă pe cale amiabilă? Cum este să fii mic și expus la amalgamul de reproșuri și confruntări dintre părinți? Despre aceasta am vorbit cu Adriana Boroș, educatoare parentală, și psihoterapeutul Maxim Moșnoi.

Copilul poate fi afectat pe termen lung în cazul în care părinții îl implică în războiul dintre ei”, susține Adriana Boroș. În același timp, Maxim Moșnoi spune că în timpul divorțului, de multe ori părinții afectați și supărați îi spun copilului doar lucruri urâte despre celălalt partener, ceea ce îi solicită celui mic un efort enorm ca să-și păstreze imaginea pozitivă pe care și-a construit-o pe parcursul vieții. „În loc ca copilul să-și investească energia în învățare și joacă, el trebuie să depună foarte mult efort să înțeleagă ce se întâmplă între mama și tata”, spune psihoterapeutul. 

De aceea, chiar dacă ați decis să divorțați, nu uitați să țineți cont de recomandările specialiștilor:

  1. Evitați să-l transformați pe copil în confident. El nu e terapeutul vostru și nu trebuie să-i puneți pe umeri o responsabilitate atât de mare.
  2. Nu denigrați partenerul în fața copilului.
  3. Copilul trebuie să înțeleagă că divorțul nu are legătură cu el și iubirea părinților nu va scădea pentru el.
  4. Optați pentru un divorț conștient/divorț asumat – în care părinții găsesc acea modalitate de comunicare, pentru că nu divorțăm din relația de părinți, ci divorțăm din relația de cuplu.

Vedeți video integral aici:

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/324390821919592/?__xts__[0]=68.ARCV65s0M84b9cbYQhQfrAhaI6ykp5tP8CtguJDVYWG_cSodBuqgD-p0qMDHOb97UoysHm0_PoTAFmo-rZYlr2ohwEhbtGmICPhVv8zYrKsmVhK7cUOWaIVODEXvoJZ1ocOjel9lnKaCtVJVFuPYYFYxAKIRJRVWUQJSmYv3o4t0UhVTAFQoen0oPRym2Ee_HeYg70vBXti9K3dLMwvUZBra841tcZqkvtOhMjwudQnXevPEPidfxWn2-KTC4eDKPhFRpihjUfcQ9Y9JoRH_tbAEqCi29P7qoJzkAIbVBuOv7NbPC4kjsJK1YjqyuhwCXNk2nX4Mkz8gHhVEjcu1a5JaFw&__tn__=-R

În anul 2018, în Moldova au fost înregistrate 10.721 de divorțuri. Potrivit Biroului Național de Statistică, rata de divorţialitate a fost instabilă în ultimii ani, înregistrând valori care au fluctuat între 3,4 divorţuri la 1000 locuitori în anul 2017 și 4,0 divorţuri la 1000 locuitori în anii 2015 și 2018. Biroul Național de Statistică scoate la iveală o tendință în rândul căsătoriilor și divorțurilor: trecerea treptată de la căsătoriile timpurii la cele târzii (amânate) a determinat şi o creștere a vârstei medii la divorţ. Astfel, vârsta medie la persoanele care au decis să divorțeze a crescut, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Vârsta medie a soților, pentru anului 2018: 39,9 ani vârsta medie a bărbaților divorțați și 36,8 ani vârsta medie a femeilor divorțate. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.