21:49:45 16.04.2024
Stiri

INTERVIU // Formatul „5+2” de rezolvare a conflictului transnistrean este „o găselniță care îi convine, în primul rând, Rusiei”: „A venit timpul ca Republica Moldova să inițieze discuțiile despre închiderea Misiunii OSCE în R. Moldova”

Actualitate 30.07.2020 09:50 Vizualizări1676 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Formatul „5+2” de rezolvare a conflictului transnistrean este „o găselniță care îi convine, în primul rând, Rusiei”: „A venit timpul ca Republica Moldova să inițieze discuțiile despre închiderea Misiunii OSCE în R. Moldova” Europa Liberă


Republica Moldova ar trebui să declare Transnistria teritoriu ocupat de Rusia și atunci formatul „5+2” pentru rezolvarea conflictului transnistrean, dar și rolul Misiunii OSCE în Republica Moldova ar trebui să fie cu totul altul.

„A venit timpul ca Republica Moldova să inițieze discuțiile despre închiderea Misiunii OSCE în Republica Moldova”, este de părere fostul Ambasador al R. Moldova în România, Mihai Gribincea.

Într-un interviu acordat „Europei Libere”, Mihai Gribincea, care a scris și a publicat câteva volume cu documente și materiale, împreună cu Anatol Țăranu, despre conflictul din Transnistria, lucrări despre trupele ruse din Transnistria etc., a declarat că „formatul „5+2” este un format neadecvat pentru soluționarea conflictului transnistrean”.

„Este, de fapt, o găselniță care îi convine, în primul rând, Rusiei, pentru că, ca să fiu foarte clar, Chișinăul ar trebui să discute cu Moscova despre Transnistria, nu cu Tiraspolul. Războiul din ‘92 a fost între Republica Moldova și Rusia, nu între Republica Moldova și Tiraspol. Dacă luăm Acordul de încetare a focului din iulie ‘92, a fost semnat de Elțin și Snegur, nu de Snegur și Smirnov. Avem câteva hotărâri ale CEDO privind Transnistria care spun foarte clar că Transnistria este administrată de Federația Rusă, nu de Republica Moldova sau Transnistria. De aceea ar trebui să vorbim de regiunea transnistreană ca regiune ocupată de Rusia și de aici toate celelalte consecințe, inclusiv să ne gândim la posibilitatea ca să denunțăm acel acord din ’92, care prevede instituirea forțelor de pacificare”, susține fostul Ambasador.

Mihai Gribincea a amintit că a lucrat timp de 12 ani pentru OSCE și cunoaște foarte bine situația din Georgia.

„Georgia a avut aceeași abordare ca și Republica Moldova și n-a rezolvat nimic. Pentru că Rusia a găsit un pretext să declanșeze acel război din 2008 și să ajungă la ocuparea teritoriilor georgiene sau, mă rog, ele și-au declarat independența. Abhazia și Osetia, pe urmă, chipurile, s-au alipit la Rusia. În Republica Moldova noi avem aceeași situație, inclusiv același ministru al Reintegrării ar trebui să fie ministru pentru teritoriile ocupate din Republica Moldova”.

Aceeași sursă precizează că interesul Rusiei este ca acest conflict să nu se rezolve foarte curând și să mențină Republica Moldova „într-o zonă gri încă 15-20 de ani, pentru că, cu rata de plecarea a moldovenilor, s-ar putea ca în 15-20 de ani, balanța etnică în Republica Moldova să fie de o asemenea structură, încât Rusiei să-i fie foarte ușor să transnistrizeze toată Republica Moldova”.

Cu referire la ultima întâlnire dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, Gribincea afirmă că asemenea evenimente nu fac altceva decât să-l „legitimeze” pe liderul separatist de la Tiraspol.

„Dodon nu trebuie să se întâlnească cu un criminal care se află în fruntea unei republici secesioniste. De ce nu discutăm cu criminalii de drept penal, dar cu cei de drept politic sau, dacă putem spune așa, cu criminalii cu umbrelă politică discutăm? De ce? M-ați întrebat de OSCE, eu cred că, dacă ar fi abordarea că Republica Moldova ar trebui să declare Transnistria teritoriu ocupat de Rusia, atunci și formatul „5+2”, și rolul Misiunii OSCE în Republica Moldova ar trebui să fie cu totul altul. A venit timpul ca Republica Moldova să inițieze discuțiile despre închiderea Misiunii OSCE în Republica Moldova. Formatul de negocieri „5+2” nu este altceva decât o legitimizare a Transnistriei. În formatul „5+2”, Transnistria pentru Misiunea OSCE este partener egal cu Republica Moldova. Or, Misiunea OSCE a fost invitată în Republica Moldova de către Guvernul Republicii Moldova, nu de către Transnistria, iar Misiunea OSCE pe parcursul acestor 27 de ani deja a inventat diferite pretexte cu ce să se ocupe în toate domeniile numai nu cu ceea ce prevede strict mandatul. Sunt rapoarte lunare ale Misiunii OSCE, care sunt trimise la Viena, care nu menționează un cuvânt despre retragerea trupelor ruse din Transnistria, deși, conform modificărilor la mandatul din ‘99, acest subiect este unul din aspectele cu care trebuie să se ocupe Misiunea OSCE în Republica Moldova”, a încheiat fostul Ambasador al R. Moldova la București.

CITIȚI AICI interviul integral.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md