19:27:31 19.04.2024
Stiri

Proiect STRATEGIC finalizat // „Transgaz” a început probele tehnice pe gazoductul care leagă Chișinăul de România

Actualitate 30.07.2020 10:23 Vizualizări1615 Autor: Ziarul National
Proiect STRATEGIC finalizat // „Transgaz” a început probele tehnice pe gazoductul care leagă Chișinăul de România


Compania „Transgaz” a început probele tehnice pe gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Probele vor dura câteva zile. Aceasta este ultima fază înainte de darea în folosință a investiției care reprezintă prima alternativă reală pentru R. Moldova la dependența totală de livrările de gaze naturale din Rusia.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a R. Moldova, confruntată deseori cu dificultăți în relația cu compania rusă „Gazprom”, compania rusă care are monopolul pe transportul și furnizarea de gaze peste Prut.

Citește și: Directorul „Transgaz”: „Până la 1 august 2020, suntem gata să dăm în exploatare conducta Ungheni-Chişinău”

Gazoductul este format din două părți distincte, ambele construite de „Transgaz”: conducta Iași – Ungheni (care subtraversează râul Prut și a fost terminată în 2014) și conducta Ungheni – Chișinău, care a fost terminată de curând și va conecta sistemul de transport al Republicii Moldova la sistemul din România (SNT). De ce a durat atât de mult a doua fază a proiectului? Întârzieri birocratice, lipsă de finanțare, dar și incertitudine legată de viabilitatea economică a conductei.

Lungimea totală a conductei este de 120 km, iar proiectul prevede și construirea a trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni). Capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

În acest moment, chiar dacă gazoductul devine funcțional și poate fi utilizat, nu există nici un contract comercial pentru aducerea de gaze românești în R. Moldova. De altfel, principalul furnizor de gaze din Moldova este „Gazprom” (prin intermediul unei companii pe care o controlează). Contractul dintre R. Moldova și „Gazprom” expiră în acest an și guvernul de la Chișinău va trebui să organizeze o licitație pentru gaze, menționează sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md