20:34:00 25.04.2024
Stiri

PAS cere ANULAREA regimului de autoizolare timp de 14 zile, pentru moldovenii care revin din statele unde rata de infectare este mică

Actualitate 30.07.2020 13:41 Vizualizări4418 Autor: Ziarul National
PAS cere ANULAREA regimului de autoizolare timp de 14 zile, pentru moldovenii care revin din statele unde rata de infectare este mică


Fracțiunea parlamentară PAS cere Guvernului să elaboreze o așa-numită listă verde a țărilor care gestionează pandemia bine, iar cetățenii moldoveni care revin acasă să nu fie obligați să stea în carantina de 14 zile. Despre acest lucru a anunțat astăzi deputata Galina Sajin, în cadrul unei conferințe de presă.

Galina Sajin a precizat că există suficiente exemple și soluții pentru ca această politică să fie mai flexibilă, fără pericole și fără a crea impedimente inutile pentru cetățenii noștri.

Citește și: COVID – 19 // Când va fi ANULAT regimul de AUTOIZOLARE de 14 zile pentru cetățenii moldoveni care vin de peste hotarele R. Moldova

„Cetățenii noștri se întreabă de ce este menținută măsura de plasare în autoizolare timp de 14 zile la intrare în țară, dacă ei vin din orașe unde practic nu mai există niciun caz de COVID? Este foarte comod pentru un guvern incompetent cum este guvernul Dodon, să se ascundă sub motivul protecției cetățenilor, așa cum mi se răspunde la interpelările pe care le-am adresat pe acest subiect. Protecția poate fi realizată prin testare, prin aprovizionarea cu echipament de protecție a celor care nu și le pot procura, prin asigurarea respectării normelor igieniceˮ, a subliniat Galina Sajin.

Totodată, Galina Sajin a adus exemplul mai multor state care au întreprins măsuri potrivite și la timp pentru a ține sub control pandemia. De exemplu, Austria, cu o populație de trei ori mai mare decât R. Moldova, a înregistrat ieri doar 173 de infectați, pe când Guvernul de la Chișinău a anunțat 426 cazuri noi. Raportat la populație, Austria a avut ieri de nouă ori mai puține cazuri. „Oare de ce noi le-am impune carantina?ˮ, se întreabă deputata.

Parlamentara se arată convinsă că exemplul statelor europene care, încă de la începutul lunii iunie, au început să excludă măsura plasării în autoizolare pentru cetățenii statelor în care pandemia este bine gestionată și numărul de infectări este relativ mic, poate fi preluat și de guvernul moldovean. Urmând practica unor state ca România, Austria, Italia, Franța, Germania, Bulgaria, poate fi realizată, printr-o analiză statistică efectuată periodic, o clasificare a statelor după gradul de risc pe care îl comportă. Restricțiile pot fi eliminate, iar în caz de necesitate reintroduse.

De asemenea, poate fi preluată practica altor state de a condiționa intrarea în țară de prezentarea unui test cu rezultat negativ, a conchis sursa citată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md