04:12:12 20.04.2024
Stiri

ANALIZĂ // Cum a reușit Boris Golovin să servească mai toate guvernările care s-au perindat în ultimele două decenii. I se pregătește un nou rol

Actualitate 30.07.2020 17:25 Vizualizări2344 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // Cum a reușit Boris Golovin să servească mai toate guvernările care s-au perindat în ultimele două decenii. I se pregătește un nou rol


În R. Moldova a devenit deja o tradiție ca guvernările să se folosească de serviciile unor funcționari pe care i-au criticat atunci când erau în opoziție, dar care, brusc, peste noapte, devin buni și profesioniști, chiar dacă unii dintre ei se cufundă în dosare penale și de corupție, se arată într-un material de analiză publicat de hotnews.md.

Guvernarea socialistă de astăzi l-a propus în calitate de premier pe Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în guvernul PD, criticat dur (cel puțin de ochii lumii) de socialiștii aflați atunci în opoziție. „La fel stau lucrurile cu Viorica Dumbrăveanu, criticată atunci, dar elogiată acum, ba chiar devenind și candidată la distincție de stat. Un alt caz de acest fel este cel al unuia din subalternii ministrei Dumbrăveanu - directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Boris Golovin”.

Citește și: Un fost deputat democrat, care a candidat și la parlamentarele din februarie, REȚINUT: Daune de două milioane de lei la procurarea ambulanțelor

Sursa citată precizează că Boris Golovin are ceva în comun cu Dumitru Diacov - ambii au reușit să se strecoare prin hățișurile politicii moldovenești și de fiecare dată să cadă în picioare, ba chiar să fie la guvernare.

Citește și: Boris Golovin, RESTABILIT în funcția de director al CNAMUP, chiar dacă este cercetat PENAL în dosarul procurării ambulanțelor. „Justiția „independentă” cu nume concret din Judecătoria Ciocana i-a dat într-un timp record câștig de cauză”

„Ba mai mult, Golovin reușește să-și facă prieteni și pe foștii dușmani. Spre exemplu, noul-vechi director al CNAMUP, numit de guvernul pro-socialist Chicu, acum nouă ani era acuzat de corupție de aceeași socialiști. Atunci, socialiștii Ion Ceban și Vasile Bolea acuzau consilierii PL și PCRM de scheme frauduloase în legătură cu terenurile unor spitale, în care era implicat și Golovin”.

„Vasile Bolea, juristul PSRM, a specificat că Partidul Comuniştilor figurează în schema legată de Spitalul nr. 4, care trece în componenţa Spitalului „Sfîntul Arhanghel Mihail”, cu tot cu terenuri (circa 2 ha) şi imobile. Preşedinte al Consiliului de Administraţie a Spitalului „Sfântul Arhanghel Mihail” este consilierul comunist Boris Golovin, pentru care în incinta spitalului „Sfântul Arhanghel Mihail” va fi creat Centrul Municipal de Diabetologie. Or, este bine cunoscut faptul că Boris Golovin este specialist de talie republicană în diabetologie, precum şi preşedintele unei asociaţii obşteşti în domeniu - „Prodeab”, se arăta într-un comunicat al PSRM din aprilie 2014.

De fapt, acesta nu a fost singurul caz de troc între liberalii de atunci din Consiliul municipal și comuniști în care au figurat și interesele personale ale lui Golovin, fost președinte al fracțiunii PCRM din Consiliu. „În acest sens trebuiesc amintite votul comun al celor două partide politice rivale, atunci când a fost vorba de sediile lor, sau de ONG-uri în domeniul sănătății, unde Golovin avea interese directe. De fapt, se pare, Golovin, promovat în diferite funcții de comuniști, nu este „îndoctrinat politic”. La sfârșitul lui 2015 el a fost unul din deputații comuniști care a părăsit formațiunea și a votat guvernul lui Pavel Filip, actualul lider PDM și un critic înverșunat al traseismului politic”, se amintește în material.

Apropo, ulterior, portalul avere.md descoperea că în 2016, adică după ce Golovin a părăsit PCRM în favoarea PD, activele sale financiare au crescut cu 3 milioane de lei (150 de mii de euro). „O sumă comparabilă cu cele vehiculate atunci că s-ar fi plătit pentru unii deputați comuniști”.

În plus, Golovin a mai primit un bonus - a fost lăsat să îndeplinească și funcția de director al CNAMUP, pe care o obținuse la sfârșitul lui 2015, cât și cea de deputat. În pofida evidentei incompatibilități de funcții, fapt demonstrat și de Comisia Națională pentru Integritate, Golovin a continuat să le dețină până la sfârșitul mandatului. „Se pare că dl Golovin nu a pierdut timpul în această perioadă. Or, anume atunci guvernul Filip s-a ocupat de procurarea a câtorva zeci de ambulanțe. Mai exact, 69 de ambulanțe rusești, sau, cum sunt numite într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă - „UAZ ruginit””.

Boris Golovin a fost reținut în octombrie 2019. „Învinuitul (Boris Golovin, n.r.) l-a determinat pe acest adjunct al său (Oleg Barbă, n.r.), să spunem așa, deși învinuitul era suspendat atunci din funcție, deținea funcția de deputat, să efectueze acest transfer persoanei juridice, deși directorul anterior și toți care cunoșteau problema, au refuzat să facă acest transfer. În ce privește învinuitul Barbă, acesta de asemenea este învinuit în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, însă a recunoscut vina și a colaborat cu organul de urmărire penală”, declara atunci procurorul anticorupție Mihail Ivanov.

Dar în curând a fost eliberat și repus în funcția de la CNAMUP. „Acesta nu este singurul dosar în care a figurat Golovin. Păcatele sale se trag încă din perioada guvernării comuniste, când a deținut și funcția de ministru-adjunct al Sănătății. Numele lui a figurat și în scandalul legat de insulina de proastă calitate, etc. Totuși, actuala guvernare a considerat, probabil, utilă experiența lui Boris Golovin acumulată în funcțiile pe care le-a deținut și, din câte vorbesc gurile rele, i se pregătește un nou rol”, conchide sursa citată.

Amintim că directorul (CNAMUP) a fost reținut la 15 octombrie curent, pentru 72 de ore, în dosarul procurării a 69 de ambulanțe din Rusia. Golovin este învinuit că, împreună cu adjunctul său, Oleg Barbă, ar fi prejudiciat statul cu două milioane de lei la procurarea a 69 de ambulanțe rusești pe parcursul anului trecut.

Cele 69 de ambulanțe au fost achiziționate pe timpul guvernării PD. Pentru unitățile de transport au fost cheltuite mai mult de 51 milioane de lei. Inițial, contractul a fost semnat pentru o sumă de aproape 45 de milioane de lei. Ulterior, însă, contractul a fost majorat, fiind adăugate încă aproape 7 milioane de lei. Astfel, o autosanitară a costat circa 740 de mii de lei sau 37 de mii de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md