Ministrul de resort a discutat cu agricultorii care au despre protestat pe traseul Căușeni-Chișinău

Ministrul de resort a discutat cu agricultorii care au despre protestat pe traseul Căușeni-Chișinău

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Ion Perju, s-a întâlnit, în după-amiaza zilei de luni, cu agricultorii din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni, care au protestat, în data de 27 iulie curent, pe drumul național Căușeni-Chișinău. În discuțiile cu agricultorii, ministrul a vorbit despre Planul de acțiuni elaborat pentru a atenua impactul secetei și al calamităților naturale înregistrate în anul curent”, se arată într-un comunicat al MADRM.

„Au fost planificate acțiuni pe termen scurt și mediu, care au scopul de a susține producătorii agricoli în condițiile dificile din perioada curentă. Guvernul a alocat, prin asumare de răspundere, în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural surse financiare în valoare totală de 100 de milioane de lei. Bani ce vor fi alocați prioritar pentru agricultorii din cele mai afectate de secetă localități din țară”, a declarat Ion Perju la întâlnirea cu fermierii.
El a adăugat că Regulamentul pentru distribuirea mijloacelor financiare a fost remis pentru examinare instituțiilor guvernamentale și asociațiilor agricole de profil. Au fost adoptate două programe de suport pentru mediul de afaceri: Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA prin prisma Legii privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative.
„De asemenea, a fost aprobat proiectul de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură, ce are drept scop susținerea agricultorilor care au înregistrat pierderi din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Proiectul de Lege prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70% și extinderea domeniului de acțiune al legii prin oferirea posibilității de asigurare subvenționată atât a cantității, cât și a calității recoltei culturilor agricole. Totodată, a fost organizată o ședință comună cu reprezentanții băncilor comerciale din țară, la care s-au discutat modalitățile de sprijin pentru agricultorii creditați și afectați de seceta hidrologică din anul curent. În perioada următoare, băncile vor genera soluții optime privind reeșalonarea creditelor fără aplicarea penalităților de întârziere și a comisioanelor pentru prelungirea creditelor”, a spus ministrul.
În aceeași ordine de idei, Ionl Perju i-a îndemnat pe agricultori la un dialog constructiv și a răspuns la întrebările acestora.
La rândul lor, fermierii au precizat că au nevoie de suportul statului pentru a reuși să depășească provocările din acest an agricol și sunt dispuși să coopereze.
De asemenea, aceștia au rămas mulțumiți de discuțiile cu ministrul. După dialogul părților, acțiunile de protest au luat sfârșit, se specifică în comunicatul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed