Autor al Constituției: Dodon vrea modificarea Legii Supreme pentru a îngenunchea R.Moldova în fața Rusiei

by D M
Distribuiti mai departe...

Scopul real al inițiativei lui Igor Dodon de a modifica Constituția este de a îngenunchea R.Moldova în fața Rusiei, dar și să preia modelul rus de dictatură a unei singure persoane, sprijinit de structurile de securitate și cele criminale. De această părere este deputatul în primul Parlament și membrul comisiei de elaborare a Proiectului de Constituție, Alexandru Arseni.

Solicitat de reporterii Deschide.MD să comenteze decizia lui Dodon de a crea o comisie pentru reforma constituțională, dar și motivele care au stat la baza acestei inițiative, doctorul în Drept constituțional a declarat că „totul ce este propus în motivația inițiată de Dodon, nu este altceva decât o paravană, chiar o bătaie de joc față de Constituție”.

El dorește un singur lucru: să-și legifereze pe viață funcția de președinte al R.Moldova, iar R.Moldova să fie îngenuncheată în fața Rusiei. Iată scopul adevărat al acestei reforme. Nu în zadar se spune: «drumurile spre iad sunt pavate cu bune intenții»… Domnul Dodon nu cunoaște ce înseamnă o societate umană organizată în R.Moldova, care sunt stâlpii de existență a principiilor organizării societății în stat”, a declarat Alexandru Arseni.

Referindu-se la „necesitatea introducerii în Constituție a prevederilor privind politica externă echilibrată”, constituționalistul a menționat că prin aceasta se propune legiferarea „prezenței în continuare a armatei ruse de ocupație pe teritoriul R.Moldova”.

Ce se bagă el în CSM? Se cere nu o reformă a justiției, dar ajustarea ei și buna administrare a puterii judecătorești fără implicarea mofturilor și dorințelor politicului… De aceea, acest copil (reforma constituțională – nota red.) este mort din start, din punct de vedere al conceptului și doctrinei al dreptului constituțional, al constituționalismului și societății umane contemporane”, a menționat el.

Vorbind despre declarațiile recente ale ambasadorului R.Moldova în Rusia, Andrei Neguța, care a anunțat că autoritățile de la Chișinău studiază experiența Federației Ruse în eventualiatea modificării Constituției, Alexandru Arseni a spus că acest diplomat urmează să fie anchetat penal pentru trădare de patrie.

Domnul Neguța trebuie rechemat de urgență din funcția de ambasador și intentat dosar penal pentru trădare de patrie. Pentru semnarea acelui credit rusesc și pentru declarațiile cu preluarea practicii Rusiei de modificare a Constituției. Este o lovitură de stat. Rusia nu a servit exemplu de constituționalism în lumea civilizată modernă. Este o dictatură a unei persoane, sprijinită pe structurile de securitate și cele criminale. Iată care este esența constituționalismului actual în Rusia”, a punctat autorul Constituției.

Amintim că Igor Dodon a semnat Decretul privind crearea unei Comisii pentru reforma constituțională. El a enumerat mai mult lucruri datorită cărora a fost necesară crearea comisiei. Printre aceastea:

a) blocajele constituționale din perioada 2014-2020 în relațiile Președinte-Guvern-Parlament;
b) problemele traseismului politic, care a dezechilibrat ani la rând funcționalitatea Parlamentului si Guvernului și a distorsionat rezultatele și voința electoratului, expusa în cadrul alegerilor parlamentare din anii 2010, 2014, 2019;
c) inițiativele unor forțe politice și obștești privind reducerea numărului de deputati,
d) problemele de securitate națională, create de funcționarii de rang înalt cu dubla cetățenie,
e) necesitatea introducerii în Constituție a prevederilor privind politica externă echilibrată a statului moldovenesc;
f) inițiativele obștești privind oportunitatea omiterii din Constituție a stipulărilor, care prevăd posibilitatea lichidării statului prin intermediul referendumului,
g) necesitatea concretizării atribuțiilor si statutului Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii:
h) necesitatea redactării și concretizării unor prevederi din Constituție, revizuirii unui set de hotărâri ale Curții Constituționale care au depășit câmpul constituțional și/sau care au depășit limitele de competență constituțională a Curții;


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...