(foto) Car sharing în Moldova? Se pregătește lansarea unei prime platforme de acest gen

Un prim serviciu de car sharing (din engleză: partajare sau împărţirea unui automobil) se va lansa curând în Moldova! Despre acest lucru ne informează câteva imagini pe care le-am primit la adresa redacţiei şi care prezintă una dintre maşinile care va exista în flota companiei în cauză.

Din câte se pare, AmiGOcar va pune la dispoziție doar automobile electrice (în acest caz fiind vorba despre Renault ZOE), iar preţul pentru servicii va fi de minim un leu per minut de utilizare!

Ce este car sharing-ul? Este un serviciu de închiriere al maşinilor pe perioade scurte de timp, ce se bucură de o mare popularitate în marile oraşe ale lumii, iar utilizarea lui se extinde momentan şi în oraşele mai mici. Sistemul operează similar indiferent de compania care le oferă: un număr mare de maşini este pus la dispoziţie în diverse locaţii dintr-un oraş, iar utilizatorii verifică proximitatea maşinii disponibile prin intermediul unui website sau al unei aplicaţii.

Pentru a se înscrie, utilizatorii au nevoie de regulă de permisul de conducere, cazier auto şi un card de credit sau debit prin care utilizatorul plăteşte serviciul, tarifat la oră, minut sau zi.

Serviciile de car sharing din jurul lumii au la bază aceeaşi structură: găseşti maşina, o conduci, iar când termini, o parchezi undeva regulamentar. Utilizatorul nu trebuie să plătească pentru combustibil, mentenanţă sau parcarea. Diferenţele constau în tipurile de oferte suplimentare: unele servicii de car sharing acceptă rezervări, altele nu; unele solicită plata unei taxe anuale în afara tarifului pe oră, altele nu etc.  

Avantajele car sharing-ului sunt numeroase, un mare impact fiind cel asupra mediului înconjurător. Condiţionarea de a folosi aceleaşi maşini reduce traficul şi ambuteiajele. Prin cercetarea de piaţă făcută de Zipcar s-a constatat faptul că cei care deţineau deja o maşină au renunţat la intenţia de a şi-o cumpăra pe a doua, odată ce acest serviciu a devenit disponibil.

Faţă de modelul rent-a-car, ce presupune birocraţie şi garanţii la fiecare închiriere, înscrierea într-un serviciu de car sharing se face o singură dată, apoi flota de maşini rămâne la dispoziţia utilizatorului 24/7 şi o poate accesa doar prin apăsarea câtorva butoane din aplicaţie.  

În ţările vecine, atât România, cât şi Ucraina, servicii de car sharing există deja de câţiva ani.

Vezi şi:

https://autoblog.md/un-nou-lider-la-nivel-mondial-orasul-cu-cel-mai-mare-numar-de-masini-pentru-car-sharing/

https://autoblog.md/japonezii-folosesc-serviciile-de-car-sharing-pentru-lucruri-care-i-au-uimit-pe-prestatori/

Cmentariile sunt închise