fbpx

foto | „Alergăm” în istorie și admirăm arta actoricească. Ce spectacol ți-a pregătit Teatrul Eugene Ionesco în această săptămână?

Maratonul TEI online continuă și în această săptămână, iar mașina timpului este pregătită să te cucerească cu trecutul actoricesc al Teatrului Național Eugene Ionesco.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Continuăm să alergăm, iar destinația e aceeași – Stagiunea XV, 2005-2006. Spectacolul acestei săptămâni este unul cu o temă profundă, care ne doare pe noi toți – emigrarea.

„Oameni ai Nimănui”

Spectacol de Dumitru Crudu, în regia lui Vitalie Drucec, care a avut premiera pe 25 noiembrie 2005 și este un proiect implementat de Organizația Internațională pentru Emigrație.

Scenografia şi costumele: Tatiana Popescu;

Coloana sonoră: Aureliu Postoroncă;

Expresia corporală: Victoria Bucun;

Distribuția:

  • Alexandru – Gheorghe Pietraru;
  • Marco – Dumitru Mamei;
  • Maria – Maia Grosu;
  • O bătrână care nu vrea să se întoarcă acasă – Maria Madan;
  • Silvia – Lucia Pogor;
  • Vitalie – Victor Nofit;
  • Italianul între două vârste – Andrei Locoman;
  • O femeie – Ala Menşicov;
  • A doua femeie – Doina Severin;
  • A patra femeie – Dumitriţa Botnaru;
  • Adolescentul – Dorin Gribincea;
  • Igor – Andrei Locoman;
  • Prietenul lui Igor – Iurie Gologan;
  • Un copil – Ioana Ciobanu.

Larisa Ungureanu, Lanterna Magică, decembrie 2005: „Această premieră, montată la Teatrul „Eugene Ionesco” de regizorul Vitalie Drucec, poate stârni discuţii ca fenomen artistic, dar nu şi ca fenomen social, migraţia ilegală fiind o rană sângerândă pentru destinele multor copii, femei, bărbaţi… Această imagine terifiantă a vieții apare în spectacol de mai multe ori și de fiecare dată în alte dimensiuni.

Prima se desfăşoară în toată plinătatea ei odată cu începerea spectacolului: o gloată înnebunită de oameni îmbrăcaţi la fel vrea să ajungă în ţara care i-ar salva de deznădejde – în Italia. Fiecare dintre ei are în spate o altă viaţă trăită aici, în Moldova. În spectacol vom parcurge unele file, povestite de personaje, cele mai esenţiale, dar și cele mai dramatice, mai ales după ce s-au văzut ajunşi acolo unde şi-au dorit. Devenim martorii suferinţelor lui Alexandru (Gheorghe Pietraru), ale Silviei (Lucia Pogor), Mariei (Maia Grosu), ale lui Vitalie (Victor Nofit), cât şi ale mai multor femei plecate în căutarea unui loc de muncă”.

Constanţa Popa, Observatorul Cultural, mai 2006: „Una dintre cele mai mediatizate premiere teatrale de la Chişinău a fost, în stagiunea curentă, cea a spectacolului „Oameni ai nimănui”, după piesa omonimă a dramaturgului Dumitru Crudu, montată de tânărul regizor Vitalie Drucec la Teatrul „Eugene Ionesco”. Popularitatea de care s-a bucurat această producţie se datorează în primul rând impactului teribil pe care îl are traficul de fiinţe umane asupra societăţii basarabene. Conform datelor neoficiale, circa un milion din cele 3,5 milioane de cetăţeni al Republicii Moldova este plecat peste hotare, iar guvernul ţării de pe malul stâng al Prutului întârzie să întreprindă reforme eficiente, menite să pună capăt exilului necontrolat al basarabenilor”.

Nu rata spectacolul! Acesta va fi transmis pe canalul de Youtube al TEI, începând cu ziua de sâmbătă, ora 17:00 și pe care-l vei putea urmări – accesând acest link.

Și nu uitați – pentru a fi la curent cu programul săptămânal trebuie doar: să dați like și follow paginii teatruluI, să invitați prietenii să facă același lucru și să vă abonați la canalul de Youtube al TEI.

„Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a celor din jurul vostru! Împreună suntem mai puternici! Fii mai aproape de noi, fii mai aproape de teatru! Vă promitem că n-o să vă plictisiți” – ne transmit cei de la TEI.

Articole asemănătoare

Back to top button