/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Protest la Guvern. Părinții copiilor cu deficiențe de auz au cerut profesori în limbajul semnelor

missing
30 iulie 2020, ora 21:21

Părinții copiilor cu deficiențe de auz au protestat, astăzi, în fața Guvernului. Aceștia sunt nemulțumiți că două gimnazii internat urmează a fi închise, iar copiii hipoacuzici vor fi integrați în școli obișnuite. Astfel, vor fi lipsiți de dreptul fundamental la educație, spun părinții, deoarece în instituțiile de învățământ nu sunt profesori, care să comunice în limbajul semnelor. Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, încă nu a fost luată decizia de a închide aceste școli. Pentru a găsi soluții, săptămâna viitoare vor fi organizate discuții cu părinții și directorii instituțiilor vizate.

Circa 50 de părinți ai copiilor cu probleme de auz și reprezentanți ai societății civile au cerut autorităților să fie asigurată educația în limbajul semnelor. Oamenii s-au arătat indignați de faptul că directorii gimnaziilor internat pentru copii cu hipoacuzie din municipiul Cahul și din satul Hârbovăţ, raionul Călăraşi, le-au cerut să retragă documentele copiilor, pentru că aceste instituții urmează a fi închise.

„Nicio școală de tip general nu dispune de specialiști instruiți în limbajul semnelor, care ar putea să ajute copiii să se integreze în procesul de învățământ”, a declarat jurista Elena Stajilă.

Igor are acasă doi copii, ambii cu deficiențe de auz, pe care vrea să-i dea la școală, ca să le asigure un viitor. Bărbatul spune că unul dintre copii a mers la școala din Cahul, iar pe celălalt nu l-au primit. Așa că, a fost nevoit să-l dea la o școală obișnuită.

„Patru ani și nu au adus niciun specialist care să îl învețe, de asta el nici nu se ducea la școală. Stătea mai mult acasă. Acum vor să îl dea la noi în sat pe celălalt copil, dar cum să învețe acolo dacă nu sunt specialiști?”, spune Igor Secrieru, un părinte venit la protest.

De cealaltă parte, secretarul de stat al Ministerului Educației a declarat că, deocamdată, nu a fost dispusă închiderea acestor instituții. Mai mult, pe 3 august urmează să fie organizată o ședință cu părinții și directorii acestor școli, pentru a găsi soluții.

„Să evaluam toți copii, gradul lor de dizabilitate și să luăm decizii individualizate pentru fiecare copil în parte”, a menționat Natalia Grâu, secretară de stat la Ministerul Educației.

Protestatarii amenință cu proteste permanente, dacă problema lor nu va fi rezolvată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram