Directorul Philip Morris: Politicile de reglementare trebuie să reflecte riscul produselor de tutun

Politicile de reglementare în domeniul controlul tutunului trebuie să reflecte gradul de nocivitatea al produsului, iar accizarea trebuie să fie proporțională cu riscurile pentru sănătate. De această părere este directorul companiei Philip Morris Moldova, Elena Naumenko. În Moldova, nu există nicio diferențiere a produselor de tutun în funcție de factorul de risc: toate produsele de nicotină, excepție fiind țigările de foi (cigarillos), sunt impozitate la același nivel. În lupta cu fumatul, politicile de stat prevăd doar majorări de accize și măsuri restrictive, autoritățile nu propun alte alternative fumătorilor, scrie infotag.md.

Foto: FDA

Elena Naumenko a activat timp de 10 ani în filiala ucraineană a companiei Philip Morris. Aceasta susține că în Ucraina volumul de piață este de aproape 50 miliarde de țigări pe an, și în același timp politicile de reglementare sunt mai echilibrate și transparente, în comparație cu Moldova.

“Legislația Ucrainei nu interzice expunerea vizibilă a produselor de tutun în spații comerciale. Este permisă comunicarea deschisă cu consumatorul. Acesta poate vedea produsul și are acces la informația despre noile tehnologii. În Moldova, noi avem posibilitatea să oferim consumatorilor doar informație tehnică despre produs, și doar la solicitarea clientului. Acest lucru ne împiedică să menținem un dialog cu consumatorii, în special având în vedere că o putem face doar în punctele de vânzare”, a declarat Elena Naumenko în cadrul unui interviu pentru LP.

Directorul Philip Morris a remarcat că, în Moldova, reglementarea excesivă a produselor fără fum, cum sunt țigările electronice, sistemele de încălzire a tutunului, împiedică accesul fumătorilor la informația necesară pentru a lua o decizie obiectivă cu privire la trecerea la alternativele mai puțin nocive. Un exemplu elocvent este și interzicerea expunerii vizibile a oricărui produs de tutun, inclusiv a celor inovative. Prevederea urmează să intre în vigoare pe 15 august.

“În Moldova, dispozitivul de încălzire a tutunului este supus acelorași reglementări ca șițigările obișnuite. Din acest motiv, vor fi demontate toate afișele amplasate în spațiile comerciale. Vor rămâne doar două canale de comunicare cu consumatorul – punctele de vânzare și Serviciul Suport Clienți”, a declarat Elena Naumenko.

Dispozitivul de încălzire a tutunului al companiei Philip Morris a fost lansat în Moldova acum doi ani. La acel moment, numărul de utilizatori constituia 2 mii de persoane, care și-au procurat dispozitivul în Ucraina sau România. Acum, oficial, numărul utilizatorilor este de 40 de mii.

În pofida dovezilor științifice disponibile și a deciziei Administrației Americane pentru Medicamente și Alimente (US FDA), care a autorizat comercializarea dispozitivului de încălzire a tutunului ca produs cu risc modificat, în Moldova toate produsele de tutun sunt reglementate și accizate în egală măsură.

Cum va influența decizia FDA reglementarea locală este dificil de prognozat. “Pe piața moldovenească, compania nu poate comercializa dispozitivul său ca produs cu risc redus. Din acest motiv, vom informa fumătorii adulți despre studiile științifice în conformitate cu legislația locală. Mizăm pe faptul că factorii de decizie de la noi din țară vor lua în considerare hotărârea FDA și toate datele științifice”, a adăugat directorul Philip Morris Moldova.


Pub