Reprezentanții transportului de mărfuri, pasageri și taximetrie, la discuții cu premierul. Ce probleme au raportat

Un grup de conducători ai asociațiilor de transportatori din Republica Moldova au discutat cu premierul Ion Chicu, în cadrul unei ședințe online. Aceștia au raportat cele mai stringente probleme din sectorul lor de activitate.

Foto: gov.md

Reprezentanții transportului de mărfuri, pasageri și taximetrie au vorbit cu premierul despre problemele grave pe care le întâmpină în sectorul lor de activitate, printre care concurența neloială, abuzul organelor de control, costul autorizațiilor, restituirea accizelor, achitarea impozitelor în avans și liberalizarea pieței de asigurări.

Transportatorii au solicitat și modificarea unor aspecte în actele normative și legislative care ar putea exclude barierele ce le periclitează și blochează activitatea. Dat fiind faptul că, criza pandemică a dus la scăderea cu aproape 50% a activității transportatorilor în ultimele 5 luni, aceștia solicită și suport financiar.

Ion Chicu a declarat că, în măsura în care este posibil, Executivul va încerca să găsească soluții optime de depășire a dificultăților pe care le confruntă ramura transportatorilor.

„Știu că reprezentați unul din sectoarele cele mai afectate de pandemie. Dar trebuie să identificăm împreună soluții și facilități fiscale care ar reduce concurența neloială și transportul ilicit. Pentru că vă încadrați în categoria companiilor care au avut de suferit din cauza pandemiei, puteți beneficia de cele 60% din volumul taxelor aferente salariilor. Mai mult, statul subvenționează și dobânda la credite”, a menționat prim-ministrul.

Premierul a dispus crearea unui grup de lucru din care vor face parte reprezentanți ai transportatorilor și ai instituțiilor abilitate: „Pe 18 august vom face o primă ședință a grupului de lucru. Sarcina acestuia va fi de a examina și avansa pe fiecare subiect propus de Dvs.”

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, transportul de pasageri în primele 3 luni de criză s-a redus de 4,5 ori față de perioada similară a anului trecut. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în luna aprilie, când au fost transportați de 15 ori mai puțini pasageri decât în anul 2019. Această reducere este una fără precedent în istoria Moldovei.


Pub