OMS: Este posibil ca al doilea val de coronavirus să nu existe

Pandemia Covid-19 este reprezentată prin intermediul unui „val mare”, fără dovezi că urmează variații sezoniere comune gripei sau altor coronavirusuri, cum ar fi răceala comună, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, scrie The Guardian, citat de stirileprotv.ro.

Foto: UNIMEDIA

Pe fondul continuării dezbaterilor cu privire la ceea ce constituie un al doilea val, reînvierea sau revenirea sezonieră a bolii, Margaret Harris, o purtătoare de cuvânt a OMS, a insistat că aceste discuții nu ajută la înțelegerea răspândirea bolii.

„Oamenii încă se gândesc la anotimpuri. Dar trebuie să ne gândim că ne confruntăm cu un virus nou, iar acesta se comportă diferit ”, a spus Harris la o conferință medical în Geneva, cerând vigilență în aplicarea măsurilor de prevenire a transmiterii bolii care pare să fie acelerată de adunările de masă.

Realitatea este că problema celui de-al doilea val a fost una controversată, despre care au vorbit mult politicienii - inclusiv Boris Johnson - și mass-media, dar de multe ori problema nu a fost bine definită.

Fără o definiție științifică universal acceptată, termenul „al doilea val” a fost folosit pentru a reprezenta diferite situații cum ar fi vârfurile de infectare, determinând unii experți să o evite.

„ Al doilea val ”nu este un termen pe care l-am folosi [în epidemiologie] la ora actuală, deoarece virusul nu a dispărut, este în continuare în rândul populației noastre, s-a răspândit în 188 de țări”, a spus Linda Bauld, profesor de sănătate publică la Universitatea din Edinburgh.


Pub