Belarusul arestează 32 de „combatanţi” grupul paramilitar rus Wagner, în apropiere de Minsk

Belarusul a anunţat arestarea a 32 de „combatanţi” ruşi din cadrul grupului paramilitar privat Wagner, pe care-i acuză că au venit să „destabilizeze” ţara, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 9 august, relatează postul belarus de televiziune şi agenţia oficială belarusă de presă Belta.

Foto: Беларусь 1

„Noaptea trecută forțele de ordine din Belarus au reținut în apropiere de Minsk 32 de militari ai companiei militare private străine Wagner. O altă persoană suspectă a fost reținută în sudul țării”, informează Belta.

Belta notează că agențiile de securitate au recepționat informații despre „sosirea a peste 200 de militanți pe teritoriul țării pentru a destabiliza situația în timpul campaniei electorale”.

Potrivit sursei, la sosire, mercenarii aveau cu ei câte un mic bagaj de mână și câte trei valize mari, grele, care erau încărcate într-un vehicul de mai mulți bărbați.

La sosirea în capitala Belarus în noaptea de 24 spre 25 iulie, grupul s-a cazat într-unul dintre hotelurile din Minsk și trebuia să se mute în 25 iulie, dar a părăsit hotelul pe 27 iulie și s-a mutat la un sanatoriu din regiunea Minsk.

Administrația sanatoriului a declarat agenției de presă că vizitatorii au atras atenția asupra comportamentului lor, necaracteristic pentru turiștii ruși. De asemenea, angajații sanatoriului au atras atenția la faptul că aceștia purtau uniforme militare.

Mai mult, aceștia nu au consumat alcool, nu au vizitat unitățile de divertisment, au fost rezervați, încercând să nu atragă atenția asupra lor. Ei au studiat cu atenție teritoriul și împrejurimile sanatoriului în grupuri mici.

În seara de 28 iulie 2020, 32 de persoane au fost reținute de forțele KGB cu sprijinul OMON GUVD al comitetului executiv al orașului Minsk.

O altă persoană a fost identificată și reținută în sudul Belarus.

Belta a publicat o listă cu identitățile persoanelor arestate.

Acest anunţ intervine pe fondul unor tensiuni între cele două foste republici sovietice.


Pub