Principală  —  IMPORTANTE   —   CEC, despre datele Promo-LEX privind…

CEC, despre datele Promo-LEX privind creșterea numărului alegătorilor din stânga Nistrului: „Considerăm nefondată îngrijorarea autorilor analizei”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a venit cu o reacție după ce reprezentanții Promo-Lex susțin că este pentru prima dată, după anul 2014, atunci când numărul alegătorilor fără domiciliu și a celor din regiunea transnistreană crește, iar numărul total al alegătorilor din R. Moldova este în descreștere.

Considerăm nefondată îngrijorarea autorilor analizei prezentate or, modificarea datelor din registrele informaționale deținute de autoritatea electorală este una firească, condiționată de procesele demografice din țară și cele ce țin de evidența și documentarea populației”, se menționează în comunicatul CEC.

Potrivit informațiilor prezentate de CEC, la ziua de azi, 29 iulie 2020, în RSA sunt incluși 3. 286.232 de alegători, dintre care 229.636 – nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, iar 249.007 – cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

CEC amintește că listele electorale sunt întocmite de către Comisie în concordanță cu RSA, care conține informații despre toți cetățenii cu drept de vot, indiferent dacă aceștia locuiesc în țară sau în afară. RSA se formează în baza informației primite de la Registrul de Stat al Populației.

Reprezentanții Promo-Lex susțin că este pentru prima dată după 2014 când potrivit datelor din Registrul de stat al alegătorilor (RSA) prezentate la 02.07.2020, numărul total al alegătorilor din Republica Moldova scade, fie și nesemnificativ și au elaborat o analiză în acest sens.

Potrivit Promo-Lex, în același timp, continuă creșterea stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană, dar și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării. Concluziile aparțin reprezentanților Asociației Promo-LEX, care au analizat datele privind numărul total al alegătorilor înscriși în RSA la data de 1 iulie 2020, publicate pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale (CEC).