29 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 426 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

426 cazuri noi de infectare

426 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import: Marea Britanie-2 cazuri, Luxemburg-un caz. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 2196 de teste.  Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 23 947 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate astăzi, 24 sunt în rândul lucrătorilor medicali: medici-5, asistenți medicali-19. Până la ziua de azi, 16 785  persoane s-au tratat de COVID-19.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a informat despre înregistrarea altor două decese provocate de COVID-19. Acestea pe lângă cele patru anunțate în dimineața zilei.  Numărul persoanelor decedate a ajuns la 759.

Șeful ANSP: În Moldova, COVID-ul este o infecție comportamentală. Care e momentul clasic de infectare

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună susține că, în Moldova, COVID-ul este „o infecție comportamentală” și că oamenii nu au înțeles încă „ce înseamnă să conviențuiești cu virusul”. Șeful ANSP a dat și câteva exemple în acest sens. „Săptămâna trecută la Râșcani au fost două nunți și în fiecare zi curg cazuri de infectare de la nunți… Eu am poze de duminică ce se făceau la unele bazine. Asta e iadul pe pământ. Noi nu am înțeles ce înseamnă să conviețuim cu virusul. În magazine așa și îmi fosăie din spate, când e scris clar: șezi la un metru, în stradă se înghesuie transportul public…”, a menționat Furtună la postul de televiziune N4.

„Noi trebuie să ne schimbăm comportamentul. Dacă nu înțelegem asta, degeaba vorbim”, a adăugat el. Totodată,  directorul ANSP a descris și un moment clasic de infectare . „Te duci în troleibuz, te ții de bara troleului și tot ajustezi masca pentru că o ții ba sub barbă, ba într-o ureche, ba mai nou, am văzut pe cot, cum vreți se poartă masca. Iată o ajustezi cu mâna de pe bara unde te-ai ținut în troleibuz sau în autobuz. Iată cât ajustezi masca, o fâțâi de sus în jos, ca să nu zic altfel, acesta este momentul critic când bagi virusul de pe mână pe față. E un moment clasic de infectare”, a relatat Nicolae Furtună. În plus, el a atenționat că masca trebuie schimbată:„Nu umblăm cu mască de la Ispas până la Pocroave, le schimbăm”.

La Comrat va fi deschis un laborator pentru detectarea COVID-19

În următoarele câteva luni, în cadrul Centrului de Sănătate Publică Comrat va fi inaugurat un laborator specializat pentru detectarea COVID-19 și altor infecţii virale. Laboratorul va fi dotat cu un aparat frigorific de laborator şi un distilator pentru apă. Echipamentul face parte dintr-o donaţie pentru ţara noastră din partea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. „Au fost deja calculate costurile pentru renovarea spațiului. Echipamentul ne va fi furnizat în următorul timp. Avem specialiști care pot efectua cercetări de laborator. Vor fi făcute în primul rând testele pentru COVID-19, dar capacitățile laboratorului nu se va limita doar la acest lucru. Aici se vor face teste și pentru alte infectii virale, inclusiv gripa”, a spus Ivan Hasta, şeful CNP Comrat citat de Gagauzinfo.md. 

Consiliul Superior al Magistraturii va activa de la distanță

Consiliul Superior al Magistraturii va activa de la distanță. Aceasta după ce un angajat a fost testat pozitiv cu COVID-19. „În contextul prevenirii răspândirii a COVID-19 şi asigurării sănătăţii angajaţilor CSM şi a societăţii, începând de miercuri, 29 iulie şi până la 11 august 2020, inclusiv, Consiliul Superior al Magistraturii va activa de la distanță”, se arată în mesajul instituției.

454 de pacienți sunt în stare gravă, 36 sunt conectați la aparate de respirație asistată

454 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 36 sunt conectați la aparate de respirație asistată. Alte 1060 de persoane infectate sunt în stare de gravitate medie, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 99 persoane cu suspecție la COVID-19.

Alte 323 persoane s-au tratat de COVID-19. Până la ziua de azi, 16 785 persoane s-au vindecat.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.