04:41:12 20.04.2024
Stiri

Directorul ANSP spune lucrurilor pe nume: R. Moldova NU a depășit încă primul val de COVID – 19, iar economia a fost redeschisă „în stil moldovenesc”. „Am văzut poze de la unele piscine... acesta-i IADUL pe pământ”

Actualitate 29.07.2020 10:28 Vizualizări1427 Autor: Ziarul National
Directorul ANSP spune lucrurilor pe nume: R. Moldova NU a depășit încă primul val de COVID – 19, iar economia a fost redeschisă „în stil moldovenesc”. „Am văzut poze de la unele piscine... acesta-i IADUL pe pământ”


R. Moldova, cu 23 521 de cazuri de COVID – 19 și 757 de persoane decedate, nu a depășit primul val al pandemiei. Cel de-al doilea val fi în toamnă, anticipează directorul Agenției Naționale în Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună. Acesta menționează că R. Moldova nu poate să se compare cu Letonia, Estonia sau Lituania, deoarece acolo oamenii respectă cu strictețe măsurile de securitate. Totodată, Furtună susține că au fost comise și unele greșeli, în special ce țin de redeschiderea entităților economice.

„Noi suntem încă la primul val de COVID – 19. Când va fi valul doi? Greu de spus, cel mai probabil în toamnă-iarnă. Nu știu dacă putem să ne comparăm cu Estonia, Lituania, Letonia. Noi trebuie să ne comparăm cu țările balcanice, care înregistrează același trend. Noi trebuie să venim la noi acasă, în această zonă – Ucraina, România, Federația Rusă și țările balcanice. De ce cresc numărul de cazuri? Eu am în față cifrele. La Râșcani săptămâna trecută au fost două nunți... În fiecare zi curg cazurile de la nunți... Noi am argumentat de ce nu se permit nunțile și cumetriile, activitatea școlilor, grădinițelor, de ce nu facem petreceri”, a declarat Furtună ieri-seară, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”.

Șeful ANSP mai spune că autoritățile s-au pripit să redeschidă economia, în urma presiunilor puse de mediul de afaceri.

„Noi ne-am pomenit între două probleme: murim de foame sau de COVID – 19. Au fost presiuni mari să redeschidem economia. Dar noi am redeschis-o în stil moldovenesc. Eu nu mă apăr, nu mă justific și nu acuz pe nimeni, dar anume așa s-a întâmplat. Eu am poze ce se întâmpla duminică la unele bazine, piscine. Acesta-i iadul pe pământ. Noi nu am înțeles ce înseamnă să conviețuim cu virusul. În magazine așa și îmi fosăie din spate cineva, chiar dacă e scris clar că trebuie să se respecte distanța de un metru. Oamenii se înghesuiesc în transportul public. Nu am reușit un pic să respirăm, că deja am început cu nunțile, cumetriile, petreceri etc. Iată rezultatele...”, a punctat Furtună.

Directorul ANSP a ținut să precizeze că moldovenii vor reuși să și petreacă, dar e nevoie de un pic de răbdare.

„Nu s-a pus problema să nu mai fie petreceri, nunți, cumetrii, dar mai întâi să ieșim din această situație. Uite populația din Estonia, Letonia sau Lituania respectă restricțiile și au rezultate. Dar la noi unii spun că autoritățile nu gestionează corect situația, dar pe de altă parte scot lumea în stradă. La nivel central se spune că activitatea piețelor este interzisă, iar la nord acestea lucrează. Sunt niște realități pe care trebuie să le recunoaștem”; a conchis Furtună.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md