04:56:32 18.04.2024
Stiri

Numărul transnistrenilor din Registrul de stat al alegătorilor, în CREȘTERE. „Promo-LEX”: „Acest lucru poate trezi suspiciuni și neîncredere în calitatea listelor electorale și rezultatele alegerilor”

Actualitate 29.07.2020 12:30 Vizualizări1410 Autor: Ziarul National
Numărul transnistrenilor din Registrul de stat al alegătorilor, în CREȘTERE. „Promo-LEX”: „Acest lucru poate trezi suspiciuni și neîncredere în calitatea listelor electorale și rezultatele alegerilor”


Numărul total al alegătorilor din Republica Moldova a scăzut în premieră, chiar dacă nesemnificativ, din 2014 încoace, în schimb a crescut numărul de alegători din regiunea transnistreană, dar și al celor fără domiciliu, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării.

Concluziile aparțin reprezentanților Asociației „Promo-LEX”, care au analizat datele privind numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul de stat al alegătorilor (RSA) pe 1 iulie 2020.

În Registrul de stat al alegătorilor erau trecuți, pe 1 iulie, 3 285 874 de alegători, ceea ce constituie circa 80% din numărul total al cetățenilor Republicii Moldova declarat de Agenția Servicii Publice. Din numărul total de alegători înregistrați, aproximativ 15% constituie alegătorii din regiunea transnistreană (cca. 249 de mii) și cei fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (cca. 229 de mii).

CITIȚI și TABEL // R. Moldova: Câți alegători erau înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor pe 1 iulie 2020

„Comparativ cu perioadele anterioare, pentru prima dată după 2014 se constată o diminuare, fie și nesemnificativă (doar cu 20) a numărului de alegători. Această stopare a creșterii se pare că se datorează micșorării numărului de alegători înregistrați la o adresă de domiciliu/reședință pe teritoriul Republicii Moldova controlat de autoritățile constituționale. De cealaltă parte, se atestă creșterea continuă și stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv a celor care au emigrat autorizat peste hotarele țării. În opinia Promo-LEX, acest poate trezi suspiciuni și neîncrederea societății în RSA, în calitatea listelor electorale și în consecință rezultatele alegerilor”, cităm dintr-un comunicat de presă al „Promo-LEX”.

Aceeași sursă precizează că informația privind starea civilă a alegătorilor din regiunea transnistreană, inclusiv decesul, este actualizată doar în baza adresării directe a cetățeanului Republicii Moldova sau a moștenitorilor acestuia, în caz de deces.

CITIȚI și VIDEO // Dodon este acuzat că TRANZACȚIONEAZĂ pământul R. Moldova în scop personal: „Cedează satele aflate sub jurisdicția Chișinăului pentru ca Vadim Krasnoselski să-i asigure voturi la prezidențiale”

„Aceeași situație o atestăm și în cazul cetățenilor Republicii Moldova emigrați autorizat peste hotare. Situația descrisă este alarmantă, din moment ce aproximativ 8% din numărul total de alegători sunt cei din regiunea transnistreană, iar cca. 7% – alegătorii fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării. Prin urmare, constatăm că autoritățile nu gestionează direct și continuu procesul de actualizare a informației privind datele a circa 15% din alegători, decât în baza inițiativei alegătorilor sau rudelor acestora. Mai mult ca atât, dată fiind neincluderea alegătorilor din cele două categorii descrise în listele electorale de bază, în ziua votării aceștia sunt incluși în listele electorale suplimentare, fapt care la fel după alegeri deseori a trezit suspiciuni din partea publicului. Subliniem că, potrivit Comisiei de la Veneția, situațiile în care alegătorii sunt adăugați la listele electorale suplimentare trebuie să fie reduse pentru a evita eventualele îndoieli cu privire la integritatea listelor electorale și posibilitatea votării multiple”, atenționează experții de la „Promo-LEX”.

Asociația „Promo-LEX” îi recomandă Comisiei Electorale Centrale să reglementeze, valorifice și să promoveze mecanisme care ar asigura includerea în listele de bază inclusiv a alegătorilor fără domiciliu, oportunitate oferită de procedura privind declararea locului de ședere.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md