00:13:51 25.04.2024
Stiri

DOC // Constituția pe înțelesul COPIILOR. Documentul este adresat preșcolarilor, elevilor din clasele primare și gimnaziale și e completat cu ilustrații colorate și infografice

Actualitate 29.07.2020 14:10 Vizualizări2420 Autor: Ziarul National
DOC // Constituția pe înțelesul COPIILOR. Documentul este adresat preșcolarilor, elevilor din clasele primare și gimnaziale și e completat cu ilustrații colorate și infografice


O versiune on-line a ediției „Constituția pe înțelesul copiilor” a fost lansată astăzi de către Parlament, cu ocazia Zilei Constituției R. Moldova .

Documentul este adresat preșcolarilor, elevilor din clasele primare și gimnaziale și face mai accesibilă copiilor Legea Supremă. Informația, scrisă pe înțelesul copiilor, este completată cu ilustrații colorate și infografice, devenind mai atractivă și mai ușor de înțeles.

În text sunt explicate drepturile și obligațiile oamenilor, este descrisă funcția de bază a unor instituții ale statului, precum este Parlamentul, Guvernul și Președinția. Într-o manieră simplă, păstrând conținutul esențial al Legii Supreme, sunt descrise autoritatea judecătorească, economia și banii publici, precum și rolul Curții Constituționale.

Elaborarea și lansarea „Constituției pe înțelesul copiilor” face parte din activitățile de informare și educație civică, pe care le desfășoară Parlamentul Republicii Moldova pentru diferite categorii de vârstă, în scopul implicării oamenilor în procesul decizional și stimularea spiritului civic.

Anterior, Parlamentul a elaborat și tipărit materiale informative în format ușor de citit, ușor de înțeles pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și de învățare. De asemenea, a lansat Ghidul Parlamentului în format Braille, format pentru persoanele cu deficiențe de vedere și un modul nou pentru programarea on-line a vizitelor de informare prietenos persoanelor cu dizabilități.

Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată anual, pe data de 29 iulie. Legea Supremă a fost adoptată pe 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare pe data de 27 august 1994.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md