Alexandr Stoianoglo versus oamenii de afaceri. Cazurile care contrazic rezultatele „robuste”, pretinse de procuratură

Ilie Gulca
29/07/2020
Foto: ipn.md

Procuratura Generală semnalează schimbări „robuste” în domeniul drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și mediului de afaceri. Combaterea abuzurilor oamenilor legii față de oamenii de afaceri este unul dintre obiectivele asumate de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, la începutul mandatului său. Cu toate astea, în ultimele șase luni, au fost înregistrate cazuri care contrazic datele prezentate de Procuratura Generală despre activitatea sa de la începutul anului curent.  

„În tot acest răstimp, niciun reprezentant al mediului de afaceri nu a fost reținut sau arestat în lipsa actelor corespunzătoare ale organelor de constatare în raport cu perioada similară a anilor trecuți, când zeci de oameni de afaceri au fost ilegal privați de libertate de Procuratura Anticorupție și PCCOCS”, se subliniază în comunicatul procuraturii.

Dacă în prima jumătate a anului trecut Procuratura Anticorupție și PCCOCS, continuă sursa citată, au reținut mai bine de 34 de oameni de afaceri, în primul semestru al acestui an, procuraturile specializate au reținut și arestat ZERO antreprenori.

Unul dintre cazurile controversate legate de atitudinea procuraturii față mediul de afaceri este cel legat dosarul elicopterelor de la Criuleni. Oamenii legii au anunțat, la începutul lunii iulie curent, că au depistat cel puțin zece elicoptere produse clandestin în Republica Moldova, care urmau să ajungă, pe căi ilegale, în statele din spațiul CSI. În acest caz, au fost reținute zece persoane.

De partea cealaltă, proprietarul atelierului, Iurie Ceban, a respins acuzațiile procurorilor. Mai mult, acesta a menționat că activează din pasiune pentru aviație, și nu este vorba de elicoptere, ci de machete elaborate de el.

Ceban a mai declarat că deține brevete pentru diverse soluții tehnice la modelele de fuzelaj, iar machetele au fost asamblate de la zero, cu cheltuieli minime. „În Moldova este imposibil nu doar să produci, dar și să inventezi ceva, fără să fii supus presiunilor din partea autorităților”, a declarat inventatorul.

Un alt caz controversat este cel legat de dosarul intentat în februarie 2020 pe numele lui Oleg Morari, fratele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.  Oleg Morari a fost acuzat de îmbogățire ilicită.

În cele din urmă, la sfârșitul lui martie, Oleg Morari a fost scos de sub urmărire penală.

Ilie Gulca
29/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii