/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Reguli noi pentru grădinițe. Instrucțiunile pentru redeschiderea grădinițelor

missing
29 iulie 2020, ora 20:39

Un program mai scurt, un număr mai mic de copii și o dezinfectarea a suprafețelor la fiecare trei ore. Sunt doar câteva dintre instrucțiunile pe care grădinițele trebuie să le implementeze de la 1 septembrie. Condițiile sunt multe, dar trebuie respectate, spun directorii instituțiilor preșcolare. Chiar și așa, părinții spun că așteaptă cu nerăbdare redeschiderea grădinițelor.

Redeschiderea grădinițelor pe timp de pandemie vine la pachet cu noi reguli atît pentru copii, cât și pentru părinți. Cei mici vor intra în  grădiniță doar după ce li se va măsura temperatura, iar părinții nu vor mai avea acces în instituție.

SERGIU AFANASIU, DIRECTOR GRĂDINIȚĂ, DURLEȘTI:După cum puteți vedea, am marcat zona până unde vor putea veni părinții – zona în față, cât și în spatele blocului. Deci, părinții vor veni aici unde vor fi întâmpinați de personalul insistuției. Avem în această instituție 5 intrări, respectiv, la cinci grupe vom asigura accesul separat.”

Va fi redus și numărul de copii în grupă, nu mai mare de 12. Iar  dezinfectarea suprafețelor se va face la fiecare trei ore, regulă care a fost și până în prezent.

SERGIU AFANASIU, DIRECTOR GRĂDINIȚĂ, DURLEȘTI:La prima etapă vom lua copiii, părinții cărora care sunt angajați în câmpul muncii, chiar dacă suntem o instituție privată. Sunt părinți care au spun că au mai putea aștepta ori că stau acasă.”

Condițiile de primire a copiilor nu diferă foarte mult de cele care erau obligatorii și până la pandemie. Părinţii vor trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere privind certificatul medical al copilului, care va conține toate vaccinurile administrate. Programul însă va fi redus, iar jucăriile moi, care nu pot fi spălate, vor fi scoase din săli. În schimb, vor fi mai multe activități în aer liber.

SERGIU AFANASIU, DIRECTOR GRĂDINIȚĂ, DURLEȘTI:Nu vom aduce lucruri de acasă, o jucărie de acasă așa cum aduceam în perioada de adaptare a copilului. Evident că sunt niște sacrificii. Atunci, când timpul ne va permite, le vom desfășura în aer liber și pe stadionul cu iarbă artificială.”

Noile măsuri sunt aceleași și la grădinițele de stat. Așa că pregătirile sunt în toi.

ELENA CHIFORISIN, DIRECTOARE GRĂDINIȚĂ:Avem termoscaner, măști, viziere, mănuși de unică folosință. Mesele au fost amplasate la un metru fiecare, în scopul păstrării distanteței sociale.”

Marcajul pentru păstrarea distanței sociale este și la baie.

ELENA CHIFORISIN, DIRECTOARE GRĂDINIȚĂ: Când copii merg să-și spele mânuțele, păstrează dinstanța socială, după semnele de pe podea. Unul dintre lavoare este blocat, pentru ca copii să păstreze dinstanța socială.”

Totuși, directorii grădinițelor spun că păstrarea distanței sociale va fi o mare provocare, pentru cei mici, deși e o condiție obligatorie.

ELENA CHIFORISIN, DIRECTOARE GRĂDINIȚĂ:Ei au nevoie de dragoste, de afecțiune, de o îmbrățișare de la educator. Asta e o mare problemă.”

SERGIU AFANASIU, DIRECTOR GRĂDINIȚĂ, DURLEȘTI:Trebuie să fim foarte atenți pentru că copii nu înțeleg bine gravitatea, iar faptul că noi am putea respinge, ar putea fi înțeles altfel.”

Deși își fac griji din cauza pandemiei, părinții spun că sunt nerăbdători să se deschidă grădinițele.

E imposbil să lucrezi, să stai și cu copilul și să te întreții. Sunt mai fericiți cei care își pot permite o bonă sau pot să cheme bunica sau bunelul, dar foarte mulți nu au această oprtunietate.”

De păstrat igiena în grădinițe și cred că va fi bine. Frică este, dar cred că, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom trece  peste această pandemie.”

„Sunt și griji, dar cred că o să-i protejăm într-atât ca să nu se îmbolnăvească. Practic, multă populație a fost bolnavă.”

Autoritățile au anunțat că grădinițele vor fi redeschise odată cu școlile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram