Fructul-vedetă al verii, pepenele verde, se rumenește deja și pe câmpurile de la noi. De puțin timp, harbuzarii locali și-au răsuflecat mânecile și au dat start culesului. Însă, nu prea au motive de bucurie pentru că, în funcție de regiuni, roada este mai slabă în acest an. Aseară, am asistat și noi la recoltarea pepenilor verzi în satul Pârâta, unde, pe o suprafață de trei hectare se întinde harbuzăria lui Petru Burlac.
Pe fermierul Petru Burlac din satul Pârâta, raionul Dubăsari, l-am surprins în câmp, în timp ce culegea, ajutat de familie, pepenii verzi pentru clienții veniți tocmai de la Chișinău. În mare parte, își vinde marfa prin intermediul rețelelor sociale.
Petru BURLAC, FERMIER: „Cu piața și realizarea e foarte greu. Postez pe rețelele de socializare, îmi fac clienți, livrez acasă la domiciliu câte 10-20 de kg. Piețele în orice caz sunt închise și chiar dacă sunt deschise sunt doar pentru intermediari”.
Cel mai des este întrebat dacă fructele sunt sigure pentru a fi consumate de copii sau de femeile însărcinate. Ca orice agricultor, și Petru își laudă marfa pentru că, din spusele lui, nu conține nitrați.
Petru BURLAC, FERMIER: „Vă spun că este crescut pur ecologic, fără nici un fel de substanțe chimice, recomand pentru copii, pentru soții însărcinate, pentru orice masă”.
Bărbatul a avut grijă de plantație ca de ochii din cap. A ținut răsadul în peliculă și l-a udat ori de câte ori a fost nevoie, folosind sistemul de irigare. Totuși, nu a putut evita înghețurile de primăvară și grindina, care i-au afectat o parte din plante. Însă, abia la toamnă, după ce va vinde ultimul pepene verde, va trage linia și va vedea dacă a reușit să obținut vreun profit.
Pentru că fructul-vedetă își face tot mai mult loc pe piețele, dar și pe traseele din țară, nutriționiștii vin cu un șir de recomandări pentru a consuma acest fruct în siguranță. Cel mai important este să fie procurați din locuri autorizate.
Luminița SUVEICĂ, MEDIC-NUTRIȚIONIST: „Dacă au procurat acești pepeni să îi țină în apă cel puțin o oră. Poate să adauge și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Să nu consume în cantități mari. O felie de pepene galben sau roșu nu e nimic strașnic”.
Un kilogram de pepene verde costă acum în jur de 7 lei.