image
Sursa foto: Profimedia Images

Italia va prelungi starea de urgență instituită pentru combaterea COVID-19 până la sfârșitul lui octombrie

Guvernul italian plănuiește să prelungească din nou starea de urgență instituită pentru combaterea răspândirii noului coronavirus până la sfârșitul lunii octombrie.

Starea de urgență instituită la începutul anului permite guvernului italian să conducă țara prin decret. În acest fel, nu mai este nevoie de acordul parlamentului de la Roma pentru deciziile luate de executiv. Partidele de opoziție se opun ferm continuării acestei stări de fapt.

„Guvernul va lua decizia de a extinde starea de urgență până în data de 31 octombrie dar doar după ce ea va trecede parlament”, a anunțat ministerul Sănătății italian Roberto Speranza, marți, conform presei din peninsulă.

Marți după-amiază, prim-ministrul Giuseppe Conte îi va informa pe senatori de intenția sa privind prelungirea stării de urgență.

Starea de urgență a fost instituită în Italia la sfârșitul lunii ianuarie pentru o perioadă de 6 luni. Ea urmează să expire în data de 31 iulie.

Executivul italian poate iniția starea de urgență fără acord parlamentar în cazul „dezastrelor și catastrofelor naturale sau alte evenimente care trebuie gestionate cu puteri extraordinare”, conform unei legi din 1992. Ea poate dura cel mult 12 luni și poate fi prelungită apoi cu cel mult încă un an.

Partidele de opoziție spun că vor contesta această decizie. Liderul de extremă dreaptă Matteo Salvini a declarat săptămâna trecută: „Nu există nicio urgență sanitară... cei care vor să prelungească starea de urgență sunt dușmanii Italiei”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: