Curtea de Conturi: Republica Moldova împrumută bani din afară, dar nu îi valorifică suficient. Vezi câte mii de lei constituie datoria de stat externă pe cap de locuitor

Valorificarea împrumuturilor externe contractate de Republica Moldova rămâne în continuare la un nivel redus. Debursarea unor credite are loc cu întârziere, iar achitarea comisioanelor prevăzute în acordurile de împrumut se efectuează din suma contractată și nedebursată a împrumutului, ca rezultat fiind generate cheltuieli suplimentare în buget. Acestea sunt doar o parte dintre constatările făcute de Curtea de Conturi, care a evaluat performanța asupra managementului datoriei de stat, garanțiilor de stat și recreditării de stat în anul 2019.

Foto: UNIMEDIA

Conform datelor raportate, soldul datoriei sectorului public, la situația din 31.12.2019, a constituit 57,6 miliarde de lei. Datoria de stat este componenta cea mai semnificativă, care deține circa 91% din totalul datoriei sectorului public.

Soldul datoriei de stat în anul 2019 a constituit 52,5 miliarde de lei, sau cu 0,5 miliarde mai mult față de soldul anului precedent, inclusiv datoria de stat externă de circa 56% și datoria de stat internă 44%. Ponderea datoriei de stat în veniturile bugetului de stat constituie 131,3%, iar datoria de stat externă pe cap de locuitor continuă să se majoreze, înregistrând, în anul 2019, valoarea de 8,3 mii lei sau 0,5 mii dolari SUA.

Pe parcursul anului 2019 au fost contractate 4 împrumuturi noi, fiind semnate contracte de finanțare în valoare totală echivalentă cu 0,2 miliarde de dolari. Potrivit auditorilor Curții de Conturi, nivelul de valorificare a resurselor externe contractate rămâne redus. Astfel, din volumul total al împrumuturilor de stat externe, au fost stabilite 32 de împrumuturi la care sunt înregistrate sume nedebursate, valoarea cărora ar putea fi estimată la 27,7 milioane de dolari, 742,5 milioane de euro și 106,4 milioane DST (Drepturi speciale de tragere). Auditul denotă că debursarea unor împrumuturi are loc cu întârziere, iar achitarea comisioanelor prevăzute în acordurile de împrumut se efectuează din suma contractată și nedebursată a împrumutului, ca rezultat fiind generate cheltuieli suplimentare în buget. Astfel, în anii 2010-2019, pentru 32 împrumuturi menționate au fost achitate comisioane de 13,2 milioane de dolari, dintre care - 3,4 milioane în anul 2019.

De asemenea, auditorii CC au evaluat și activitatea Directoratului Liniei de Credit, în care Ministerul Finanțelor are calitatea de fondator. Astfel, potrivit raportului de audit, pe parcursul anului 2019 Ministerul Finanțelor a efectuat unele plăți fără a avea acoperire financiară pentru efectuarea acestora. Astfel, instituția a decis contractarea unui împrumut intern, în sumă totală de 1,9 miliarde de lei, pe un termen nelimitat și fără rată a dobânzii de la Directorat. Transferarea mijloacelor necesare Ministerului Finanțelor a fost aprobată de Consiliul Directoratului din contul mijloacelor circulante disponibile ale liniilor de credit. Rambursarea mijloacelor contractate de la Directorat s-a efectuat de către Ministerul Finanțelor în decurs de 7-21 de zile după contractare.

Auditul efectuat de Curtea de Conturi poate fi citit, integral, mai jos.


Pub