Șeful ANSP: Grădinițele ar putea fi redeschise mai devreme de 1 septembrie. Iată care sunt condițiile

Grădinițele din capitală și din țară își vor redeschide ușile pentru copii abia după ce administratorii intituțiilor vor putea asigura la nivel practic măsurile de protecție necesare împotriva răspândirii infecției Covid-19, pentru cei mici, dar și pentru angajați. În acest sens, grădinițele private și cele din unele localități în care majoritatea populației a fost deja bolnavă au șanse mai mari de a-și relua activitatea chiar și mai devreme de 1 septembrie. Declarațiile au fost făcute de șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„Regulamentul pentru redeschiderea grădinițelor este gata. Rămâne ultima parte, ca fondatorii să pregătească aceste instituții pentru buna funcționare. Trebuie de apreciat care sunt intrările pentru fiecare grupă, cine organizează termometria, cum se asigură cu produse dezinfectante, cum se asigură măști și mănuși pentru personal, cum triăm copiii pentru grupe, pentru că în unele sunt câte 30 de copii și trebuie să selectăm, ca să nu apară întrebarea de ce unul merge la grădiniță și altul nu. Altfel pornim supărarea între părinți deja. Imediat ce fondatorii și conducerea grădinițelor se vor aprecia cu acest lucru, vom discuta despre redeschidere”, a declarat șeful ANSP.

Nicolae Furtună se declară optimist în privința faptului că instituțiile de educație timpurie ar putea să își reia activitatea chiar înainte de 1 septembrie: „Depinde de două lucruri, în primul rând de fondator, care trebuie să asigure instituția, dar nu declarativ, ci de facto. Al doilea factor este situația epidemiologică, este clar, cu un fundal de câteva sute de infectări zilnic nu vom putea redeschide grădinițele. Lucrurile trebuiesc privite individual. Sunt localități care deja au cam trecut prin Covid, acolo este deja și un fel de imunitate colectivă, dacă în acea grădiniță sunt condiții, nu văd de ce să nu fie redeschisă. Logica este de a nu deschide cu hurta, așa nu va merge, fiecare grădiniță trebuie evaluată de specialiști, care să constate că sunt condițiile pentru reluarea activității în siguranță”.

„Dacă personalul grădiniței costituie 70 la sută persoane cu vârsta de peste 65 de ani, eu nu m-aș aventura să redeschidem astfel de instituții”, a precizat Furtună.

Potrivit șefului ANSP, grădinițele private au șanse mai mari de a fi redeschise mai devreme: „Sunt mai favorizate prin faptul că au un număr mai mic de copii, spații mai corespunzătoare”.

Totuși, printre condițiile obligatorii pentru reluarea activității instituțiilor de educație timpurie nu se regăsește purtarea obligatorie a măștii de către cei mici: „Nu poți să îmbraci masca copiilor, este nonsens, nici nu știu din care operă, de aceea trebuie de asigurat celelalte condiții, densitatea în grupă și fără matinee cum e obișnuit la noi, cu toate grupele în sala festivă”, a subliniat Nicolae Furtună.

Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că în condițiile actuale, redeschiderea grădinițelor mai devreme de 1 septembrie nu este posibilă.


Pub