Serialul care a „prevestit” pandemia ce a afectat întreaga lume. Regizorul a rămas șocat

De-a lungul timpului, regizorii au fost fascinați de scenarii post-apocaliptice. Cu siguranță se vor face multe filme și seriale inspirate de pandemia de Covid-19, însă anul trecut s-a filmat ceva care s-ar putea să vă pună pe gânduri. Un serial filmant în 2019 a anticipat răspândirea infecției și efectele ei: distanțare socială, carantină, teorii ale conspirației, scrie Playtech.ro.

Foto: playtech.ro

Când o gripă aviară venită de la porumbei este descoperită în nordul Chinei, oamenii care trăiesc pe o insulă idilică din Marea Nordului nu-și fac probleme. Dar într-o zi, o barcă cu pânze ce transporta cadavrele unui cuplu britanic aduce virusul pe insulă.

Sună ca un scenariu inspirat de Covid-19, dar, de fapt, „Sløborn”, o producție germano-daneză, a fost filmată în 2019 și difuzată la televiziunea germană, în timp ce Europa și restul lumii se confruntă cu o pandemie adevărată.

Serialul, al cărui titlu sugerează scenariul, „slow burn”, spune povestea modului în care viața de pe o insulă fictivă se transformă într-un haos total, odată cu venirea virusului.

Locuitorilor de pe insulă li se recomandă să poarte măști și să păstreze distanțarea socială. Regulile de carantină sunt introduse ulterior și, bineînțeles, nu lipsesc nici teoriile conspirației asupra originii focarului.

Regizorul a fost șocat când a venit pandemia

Creatorii serialului l-au descris drept „un thriller post-apocaliptic, îmbinat într-o epopee modernă” care explorează „ce se întâmplă cu oamenii moderni când civilizația fragilă se prăbușește”. Aproape că a fost scos de pe ecrane, după ce conducerea televiziunii ZDF și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că ar putea fi prea aproape de realitate, iar telespectatorii n-ar face față.

„Întrebarea a fost dacă am putea cere publicului nostru să urmărească un astfel de serial chiar acum”, a spus scriitorul și regizorul serialului, Christian Alvart.

Alvart a consultat virologii și personalul serviciilor de urgență, pentru a afla care sunt pregătirile Germaniei în cazul unei pandemii mortale. El a dezvăluit că s-a inspirat din gândul că dezastrele „se întâmplă mai ales în altă parte” și s-a întrebat cum ar fi dacă s-ar întâmpla o catastrofă în preajma lui.

„Sunt uimit cum auzim constant despre catastrofele din lume prin mass-media, dar, de obicei, viețile noastre continuă la fel de normal, dacă nu se întâmplă ceva grav în proximitatea noastră personală”, a spus el. „Când a început toată nebunia în Europa, am avut fiori pe șira spinării, știind ce am filmat anul trecut”, a adăugat Alvart.

Criticii germani spun că filmul „nu e prea subtil”, titrează Der Spiegel. Süddeutsche Zeitung observă că filmul ne reamintește constant știrile (adevărate, de data aceasta) din ultimele luni, iar Die Zeit numește serialul drept „ficțiunea care e în perfectă concordanță cu realitatea ultimelor luni”.

Sursa: Playtech.ro.


Pub