Nicolae Furtună: Moldova nu va avea, în acest an, vaccin contra Covid-19. Nu suntem atractivi pentru producători

Vaccinul împotriva infecției Covid-19 nu va ajunge în acest an în Republica Moldova, chiar dacă va fi dezvoltat la nivel mondial și comercializat în alte țări. De această părere este șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, care a precizat, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4, că este sceptic în această privință.

Foto: UNIMEDIA

„Am avut o întrunire cu partenerii de dezvoltare și s-a vorbit, tangențial, și despre vaccinul Covid, dar eu cred că noi, în Republica Moldova, nu o să avem anul acesta vaccin împotriva infecției”, a declarat Nicolae Furtună.

„Poate el va fi elaborat în lume, dar noi nu îl vom avea. După ce se elaborează, acesta se testează, trebuie să treacă în producere și abia apoi încep livrările. Însă Moldova nu este atractivă, pentru că este o țară cu consum mic și e una când faci miliarde de doze pentru un stat mare și e cu totul altceva când faci pentru țările mici”, a precizat șeful ANSP.

Mai multe echipe de savanți și medici din diverse țări ale lumii depun eforturi pentru a dezvolta un vaccin anti-coronavirus, însă unul acceptat la nivel mondial nu pare să existe, deocamdată.

Încă în luna martie, China anunța că lucrează la un vaccin pentru noul tip de coronavirus și a început deja să-l testeze pe subiecți umani. Peste 100 de voluntari ar fi primit primele injecții cu substanța care ar trebui să ajute omenirea să se protejeze împotriva Covid-19.

La mijlocul lunii mai, Organizația Mondială a Sănătății anunța că 8 vaccinuri anti-Covid sunt în studiile clinice şi se testează pe oameni, iar vaccinul produs de Universitatea din Oxford ar putea fi gata în şase luni.

La mijlocul lunii iulie, Washington Post scria că un vaccin anti-coronavirus, dezvoltat de compania de biotehnologie Moderna şi Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, ar fi sigur pentru oameni şi a prezentat rezultate bune în ceea ce priveşte dezvoltarea imunităţii la primele teste umane.


Pub