Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția lui Chicu, după ce…

Reacția lui Chicu, după ce judecătoarea Tamara Chișca-Doneva a fost înaintată la funcția de vicepreședintă a CSJ: „Nu are niciun drept (cel puțin) moral să fie promovată”

Premierul R. Moldova, Ion Chicu, a venit cu o reacție după ce Tamara Chișca-Doneva a fost înaintată astăzi, 28 iulie, la funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ de către membrii Consiliului Superior al magistraturii.

Tamara Chișca-Doneva, care a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 mln. de euro, înaintată la funcția de vicepreședinte al CSJ

„Ca reprezentant al puterii executive, (firește) nu pot să-mi permit să fac ingerință în puterea, care se numește – Justiție. Ca cetățean al acestei țări, însă, nu pot înțelege cum o persoană pentru decizia căreia Republica Moldova trebuie să plătească 70 mln.lei pe cazul „Gemenii”, poate fi numită de către CSM în fruntea Curții Supreme de Justiție.

Sper foarte mult, că Parlamentul Republicii Moldova nu va aproba această decizie foarte controversată a Consiliului Suprem al Magistraturii. După decizia ilegală aprobată în 2005, Dna Chișca-Doneva nu are nici un drept (cel puțin) moral să fie promovată la conducerea CSJ”
, susține Chicu.

În concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ s-au înscris doi candidați: Iurie Bejenaru și Tamara Chișca-Doneva.

Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Actualmente, ea deține interimatul funcției de preşedinte al Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie. Ea a făcut parte din completul de judecători care adispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.

În februarie curent, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.