Principală  —  Ştiri  —  Social   —   OMS și USAID au livrat…

OMS și USAID au livrat frigidere de laborator și distilatoare de apă rețelei naționale de laboratoare

25 de frigidere de laborator și 12 distilatoare de apă au fost procurate și livrate astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acțiunea face parte din activitățile comune ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și USAID, ca parte a asistenței umanitare și în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19.

Suportul oferit are scop dotarea cu echipament de laborator și consolidarea capacităților de laborator privind asigurarea continuității de diagnostic și a cerințelor de biosecuritate în laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv cele implicate în diagnosticul infecției COVID-19 prin tehnici de biologie moleculară. Astfel, echipamentele vor fi distribuite tuturor Centrelor de Sănătate Publică teritoriale: CSP Chișinău, CSP Orhei, CSP Soroca, CSP Edineț, CSP Căușeni, CSP Ungheni, CSP Cahul, CSP Comrat, CSP Hâncești, CSP Bălți.

Frigiderele moderne de laborator vor permite păstrarea în condiții sigure a probelor biologice colectate pentru testarea la COVID-19, inclusiv altor probe de laborator, precum și a reactivelor pentru tehnicile de biologie moleculară. Distilatoarele pentru purificarea apei din apeductul centralizat vor asigura calitatea apei la reconstituirea reactivilor și vor asigura procedurilor de laborator conform cerințelor.

Valoarea donației de astăzi constituie 60.000 USD.

Acțiunile comune dintre OMS și USAID sunt focusate pe cinci componente importante: laboratoare; supraveghere și răspuns rapid; managementul clinic și consolidarea sistemului de sănătate; prevenirea și controlul infecțiilor; comunicarea în situații de risc. Totodată, OMS acordă suport tehnic Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale şi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică să coordoneze şi să monitorizeze acțiunile de răspuns la COVID-19, oferind suport tehnic în elaborarea ghidurilor, recomandărilor tehnice în domenii precum supravegherea epidemiologică și răspunsul rapid la urgențe de sănătate publică, managementul clinic și consolidarea sistemului de sănătate, prevenirea și controlul infecțiilor, comunicarea în situații de risc, instruiri pentru lucrătorii medicali.

OMS, precum și toate agențiile ONU în Republica Moldova și partenerii de dezvoltare susțin răspunsul național la pandemie prin activități care își propun protecția oamenilor și creșterea capacităților sistemului de sănătate de răspuns și gestionare a pandemiei COVID-19.