19:50:56 23.04.2024
Stiri

R. Moldova și FMI au ajuns la un ACORD privind asistența financiară de 558 de milioane de dolari. Chișinăul trebuie să implementeze un șir de acțiuni prealabile, pentru ca documentul să fie semnat în luna septembrie

Actualitate 28.07.2020 09:11 Vizualizări1181 Autor: Ziarul National
R. Moldova și FMI au ajuns la un ACORD privind asistența financiară de 558 de milioane de dolari. Chișinăul trebuie să implementeze un șir de acțiuni prealabile, pentru ca documentul să fie semnat în luna septembrie


Misiunea FMI și autoritățile R. Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind programul de reforme economice, care va fi susținut printr-un acord pe trei ani. Astfel, R. Moldova va obține acces la o asistență financiară în valoare de circa 558 de milioane de dolari.

Potrivit FMI, noul program se va baza pe progresul atins în cadrul programului precedent și va avea ca obiectiv sprijinirea relansării economice a R. Moldova după depășirea pandemiei COVID-19 și avansarea în implementarea unor reforme instituționale ambițioase.

„Se propune ca R. Moldova să acceseze, în baza acestui acord, o finanțare în valoare de 400 milioane de drepturi speciale de tragere (ceea ce constituie 232% din cota R. Moldova la FMI sau circa 558 milioane de dolari). Acordul la nivel de experți se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de Directori Executivi. Ne așteptăm ca reprezentanții Consiliului de Directori Executivi al FMI să discute noul program cu R. Moldova în luna septembrie, după ce autoritățile R. Moldova vor fi implementat un șir de acțiuni prealabile, inclusiv în domeniul independenței băncii centrale, supravegherii sectorului financiar și transparenței bugetar-fiscale”, a declarat la finalul consultărilor șeful echipei de experți ai FMI, Ruben Atoyan.

De asemenea, Atoyan a punctat că noul program va contribui la menținerea stabilității macroeconomice, va ancora politicile autorităților pentru susținerea relansării economice după depășirea pandemiei COVID-19 și va cataliza finanțarea din partea altor donatori.

„Bazându-se pe progresul atins în cadrul programului precedent, autoritățile își propun să avanseze în cadrul noului program în implementarea unor reforme instituționale ambițioase pentru a elimina numeroasele vulnerabilități din domeniile guvernanței fiscale, supravegherii sectorului financiar nebancar, reglementării pieței, prevenirii și combaterii corupției și fortificării statului de drept. Reforma guvernanței Băncii Naționale a Moldovei, susținută de FMI, și performanța BNM pe parcursul implementării programului precedent constituie succese importante pentru R. Moldova.

Curățarea cu succes a sectorului bancar după frauda bancară de proporții se datorează eforturilor de supraveghere bancară exercitate de BNM. Un angajament fără echivoc față de ireversibilitatea reformelor din sectorul bancar este critic pentru stabilitatea sectorului financiar. Existența unei bănci centrale independente contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, susținerea încrederii investitorilor și protejarea sistemului financiar, toate acestea fiind precondiții de importanță crucială pentru o creștere economică durabilă și incluzivă. Păstrarea independenței BNM este în interesul R. Moldova și constituie o condiție de importanță critică în cadrul noului program susținut de FMI”, a conchis reprezentantul FMI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md