16:08:22 25.04.2024
Stiri

Ion Chicu îi somează pe AGRICULTORI să se liniștească și să asculte doar de Guvern, nu de „politicani”. Cei care vor mai BLOCA traseele vor PLĂTI scump. „Nu permiteți LĂCUSTEI politice să intre în sectorul dvs.”

Actualitate 28.07.2020 14:20 Vizualizări1676 Autor: Ziarul National
Ion Chicu îi somează pe AGRICULTORI să se liniștească și să asculte doar de Guvern, nu de „politicani”. Cei care vor mai BLOCA traseele vor PLĂTI scump. „Nu permiteți LĂCUSTEI politice să intre în sectorul dvs.” Ion Dragomir


Premierul Ion Chicu vine cu noi promisiuni pentru agricultorii din R. Moldova, după ce aceștia au organizat ieri un protest pe traseul Căușeni - Chișinău. Astfel, premierul susține că agricultorii vor primi subvenții dublate, în urma pierderilor suportate din cauza calamităților naturale, inclusiv seceta din acest an.

Ion Chicu este de acord că, din cauza intemperiilor, roada anului 2020 pentru culturile cerealiere din prima grupă, cum ar fi grâu, orz și rapiță, a fost practic compromisă. Din cele 415 mii de hectare de culturi cerealiere, aproape 200 de mii au fost afectate în proporție de peste 60%.

Pentru a acoperi parțial prejudiciile cauzate de calamitățile naturale, Guvernul va aloca în jur de 300 milioane de lei agricultorilor, a precizat prim-ministrul.

„Dintre acestea, 100 de milioane vor fi alocate din Fondul de Subvenționare a Agriculturii, iar 200 - din Fondul de Intervenții a Guvernului. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, Guvernul va oferi 1 080 de lei, pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1 000 de lei, orz – 1 020 de lei, rapiță – 1 400 de lei. De asemenea, va fi acoperit parțial și prejudiciul cauzat de grindină”, a spus Chicu într-un briefing de presă.

Chicu a vorbit și despre Regulamentul care stabileşte modul de acordare a mijloacelor financiare destinate compensării parţiale a cheltuielilor suportate la semănatul și întreținerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă și întreținerea culturilor horticole afectate de căderile de grindină. Compensațiile vor fi acordate agricultorilor, a căror culturi au fost compromise în proporție mai mare de 60%, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură.

Șeful Executivului a îndemnat agricultorii să se focuseze pe dialog constructiv cu autoriățile responsabile de acest domeniu și să ignore speculațiile politicie.

Citește și: VIDEO, UPDATE // Protest al AGRICULTORILOR în legătură cu „ajutorul” autorităților: „Vorbesc că vor fi oferite 100 de milioane de lei, dar ce facem cu 100 de lei pentru ha?” Agricultorii au BLOCAT traseul spre Chișinău

„Metoda de blocare a traseului a fost instigată de doi deputați. Stimați agricultori, nu permiteți lăcustei politice să intre în sectorul dvs. Aveți o experiență foarte mare în interacțiunea cu diferite guverne și autorități ale statului. Dacă o să se bage politicani în acest sector, nu are cum ramura să înflorească. Ei vor să ajungă la putere, nu să vă ajute pe dvs. Guvernul vine cu măsuri suficiente la această etapă pentru a acorda suport. Blocarea traseelor sunt acțiuni ilegale. Aceste manifestăzi vă vor aduce prejudicii. Vă chem la înțelegere și dialog”, a conchis Ion Chicu.

De menționat că agricultorii de Căușeni și Ștefan Vodă, care ieri au protestat, au menționat că suportul de 100 de milioane de lei din partea Guvernului, ceea ce constituie câte 100 de lei la ha, le va ajungea doar pentru „a spăla o dată tractoarele”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md