/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Gunoiștea din satul Țînțăreni arde astăzi de dimineață. Fumul dens a fost dus de vânt peste localitatea vecină

missing
28 iulie 2020, ora 20:43

Gunoiștea din satul Țînțăreni arde astăzi de dimineață. Fumul dens și mirosul înțepător au fost duse de vânt peste localitatea vecină – Geamăna. Spre disperarea primarului de acolo, care a încercat să afle mai multe despre cum a izbucnit incendiul. Acesta presupune că focul ar fi fost pus special, pentru a mistui deșeurile. Oficial, nu este clar care este sursa flăcărilor, în condițiile în care pompierii nu au fost anunțați să stingă focul.

Locatarii comunei Geamăna s-au trezit astăzi-dimineață cu cerul acoperit de fum. Așa că, primarul localității, Eduard Sturza, a venit la gunoiștea din Țînțăreni pentru a vedea de ce arde.

EDUARD STURZA, PRIMAR COM. GEAMĂNA: „De ore în șir, iese fum, și bine, arde intern, dar oricum iese fum și cine știe ce conține fumul acesta.”

Primarul spune că a încercat să intre pe teritoriul poligonului, dar accesul i-a fost interzis. Și anterior, a cerut soluționarea problemei legate de depozitarea deșeurilor.

EDUARD STURZA, PRIMAR COM. GEAMĂNA: “Am făcut ședință chiar aici cu populația, unde s-a spus că acest poligon, gunoiul va fi depozitat pe segmente,fiecare segment după ce va acumula 1 metru de deșeu va fi acoperit cu 1 m de pământ. Ați văzut că nu-i chiar așa, ce s-o spus.”

Și sătenii din Geamana sunt îngrijorați că respiră aerul murdar, iar gunoiștea le poluează și apele.

„Se simte ceva, da ce să facem, așa-i la țară, n-avem încotro. Fumul da, simțim, simțim”.

„Simt un miros foarte neplăcut. Am venit curând din alt raion și am simțit un miros foarte puternic, anume de la fumul acesta”.

Nici echipa TV8 nu a fost lăsată să se apropie de cei care se aflau în jurul focului. Sirectorul înterprinderii care gestionează gunoiștea, care tot era acolo, ne-a transmis, prin intermediari, că nu vrea să ofere comentarii. Nu am reușit să-l găsim nici pe primarul din Țînțăreni. Acesta nu ne-a răspuns nici la telefon, și nici la sediul primăriei nu era. Deși flăcările au ars ore în șir necontenit, pompierii nu au fost solicitați.

LILIANA PUȘCAȘU, PURTĂTOARE DE CUVÂNT, IGSU: “Pentru intervenția pompierilor este necesar apelul prin Serviciul 112, pentru ca salvatorii și pompierii să poată interveni la fața locului, până la această ora, nu au fost solicitați.”

La poligonul din Țânțăreni sunt depozitate deșeurile aduse din capitală. Zilnic aici sunt duse în jur de 700 de tone. În ianuarie, primarul general, directorul de la Autosalubritate și primarul Țânțăreni au convenit să extindă activitatea poligonului și pe parcursul acestui an.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram