Reîncep negocierile cu Federația Rusă, privind creditul oferit Moldovei. Chicu: Vom aproba la Guvern și acordul de asistență macro-financiară din partea UE

Guvernul va reîncepe negocierile cu Federația Rusă cu privire la creditul oferit Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat prim-ministru Ion Chicu în cadrul unui briefing de presă. Potrivit acestuia, banii vor scădea din deficitul bugetar al statului. O decizie în acest sens va fi luată la ședința Guvernului de miercuri.

Foto: UNIMEDIA

„Pentru săptămâna aceasta vom avea miercuri ședința Guvernului, cu mai multe proiecte importante. Vom aproba acordul de finanțare asistența macro-financiară 100 de milioane de euro pe care le oferă UE, așa numitul program OMNIBUS. Miercuri vom semna acest acord. El a fost semnat atât de Guvern cât și Misiunea Europeană.

Tot miercuri va fi aprobată hotărârea de Guvern de începerea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului oferit. Este avizul pozitiv al Comisiei Parlamentare, respectiv, miercuri vom aproba hotărârea de Guvern care oficial lansează aceste negocieri și sperăm ca într-o perspectivă nu prea îndelungată să semnăm un nou acord cu Federația Rusă care va lua în considerare și decizia Curții Constituționale. Acele 4 miliarde de lei sunt prevăzute în buget, iar în cazul în care acest bani nu vin, vom avea dificultăți la finanțarea deficitului bugetar”, a declarat Chicu.

Amintim că la 23 aprilie anul curent, Parlamentul a adoptat Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al R. Moldova, privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro. Pentru au votat deputații PSRM și PD.

Tot în acea zi, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, după ce judecătorii Curţii Constituţionale l-au destituit pe președintele CC Vladimir Țurcan și au ales-o în această funcție pe magistrata Domnica Manole.

La 7 mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut financiar în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Asta după ce deputații Sergiu Sîrbu, Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău au depus sesizări la CC, în acest sens


Pub